Johansson Norgren ledde sitt team till seger i lagtempo

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren och norskan Thea Krokan Murud var de klart snabbaste damerna i lagtempot över nio kilometer då Ski Classiscs-säsongen inleddes i Orsa. Det förde teamet Lager 157 till premiärseger.

– De avgör den här tävlingen med den här fantastiska insatsen, säger SVT-experten Anders Blomquist.

Ski Classics inleddes med ett lagtempo-lopp över nio kilometer där ett team i taget startade. Sluttiden för den andra herr- respektive damåkaren räknades och segerarkitekt för Lager 157 blev stjärnan Britta Johansson Norgren.

– Det är riktigt kul. Det kändes så där i början, men jag kunde hålla bra fart hela vägen så det känns skönt, säger Johansson Norgren.

På herrsidan var Lager 157:s Emil Persson och Runar Skaug Mathisen näst bäst, drygt tio sekunder efter Team Ragdes Karstein Johaug och Johan Hoel.

– Vi hade perfekta skidor och perfekta förutsättningar. Det var jättebra, säger Emil Persson.

Men Britta Johansson Norgren och Thea Krokan Murud var tillräckligt mycket snabbare än Ragdes Marit Björgen och Anikken Gjerde Alnes för att ta hem segern till sitt team. Det skilde hela 47 sekunder mellan lagen.

– Jag tycker det gick väldigt bra. Vi kommunicerade bra. Kroppen kändes väldigt bra och jag hade bra skidor, säger Björgen.

Trea kom Team Ramudden, knappt efter Ragde. Deras damer, Lina Korsgren och Ida Dahl, var näst snabbast bland damerna.

I morgon fortsätter långloppscupen Ski Classics med ett lopp över 33 kilometer.

Så fungerar lagtempo

Ett team i taget startar och det är sluttiden för den andra herr- respektive damåkaren som totaltiden räknas på.

Poängen räknas in då en lagvinnare ska koras i slutet av säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.