Sundling tillbaka i världscupen: ”Gått väldigt fort”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra veckor blev två och en halv – läkningstiden för Jonna Sundling gick snabbare än väntat.

När hon gör comeback i helgens tävlingar i Dresden kommer hon åka med en så kallad tumotros för att skydda handen.

– Jag är inte alls rädd... lite förbannad bara, säger Jonna Sundling.

Comebacken kom snabbare än väntat för den svenska sprintstjärnan.

– Det har gått väldigt fort för min hand att läka och jag har känt förbättring och framsteg för varje dag som gått. Sen trodde jag inte att jag skulle vara på plats här i Dresden i dag. Jag trodde jag skulle få starta tävlingssäsongen igen i januari, säger Sundling på fredagens presskonferens.

”Har ett specialskydd”

Nu har Sundling fått en så kallad tumortros som hon använder när hon tävlar och tränar som skydd för handen.

– Den täcker en ganska stor del av handen för mig, så jag har ett specialskydd. Det är ganska nätt ändå, som ett plastskydd som går över skadan och sen tejp för att få det att sitta bra. Det funkar bra, jag har kört med det sedan förra helgen, säger hon.

Sundling har inga problem att åka skidor och ta i, men poängterar ändå att skadan inte är helt läkt och tummen inte är hundraprocentig än.

– Min kropp är viktigast och hälsan kommer först. Det viktigaste nu är att känna att jag kommer in i tävlingssammanhang igen och att jag har en god känsla i kroppen.

Finns ingen rädsla

Men trots att skadan inte är helt läkt är hon inte orolig för att bli passiv eller försiktig i helgens lopp. Det finns ingen rädsla för att ramla och skada tummen ytterligare.

– Jag är lite förbannad bara. Efter fallet i Gällivare funderade jag på hur det kommer bli utför, ”kommer jag bli fjantig eller hur blir det?”. Sedan dagen efter var jag ute och åkte där jag föll och kände ”fasen”. Jag ville bara göra om det och göra rätt, jag blev lite förbannad istället.

– Så jag är inte alls rädd och nu när det gått så bra de senaste veckorna och inte känt att det har gjort ont så jag är trygg i min åkning.

Möter formstarka Dahlkvist

Trots att den senaste tiden varit en berg- och dalbana för Sundling kommer hon följa sin ursprungsplan för säsongen.

Närmast ligger tävlingarna i Dresden där hon bland annat kommer möta formstarka lagkamraten Maja Dahlqvist.

– Hon är riktigt vass, men jag hoppas jag kommer kunna mäta mig mot henne. Jag är inte förvånad för hon är väldigt stark och väldigt snabb. Men man hoppas och vill alltid åka fort själv, säger Sundling.

KLIPP: Här faller Jonna Sundling och skadar sig i sprinten (19 november)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.