Fredrik Bendiksen från presskonferensen den 13 oktober 2016 Foto: TT Nyhetsbyrån

Läkaren: ”Det här har plågat mig i fyra månader”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Bendiksens misstag har skapat rubriker och lidande allt sedan i september ifjol. I dag förhördes han på Ullevål i Oslo för att ge sin version av vad som hände i Val Senales när Therese Johaug fick den läppsalva som innehöll anabola steroider. ”Det har plågat mig i fyra månader” sa Bendiksen om hur han lyckades missa vilket ämne som fanns i salvan.

Det var en märkbart tagen läkare som försökte att förklara hur han kunde göra så fel. Rösten brast för Bendiksen när han beskriv situationen under förhöret.

– Detta är det vi är rädda för och försöker undvika. Men jag har känslan att jag har gjort ett fel, och det är dubbelt illa. Det är värre när det går ut över en aktiv, säger Bendiksen med gråten i halsen.

Bendiksen började sin redogörelse med att berätta att han var mycket upptagen med olika saker under de dagarna i Val Senales när inköpen av salvan gjordes.

Han berättade om hur han på apoteket försökte göra sig förstådd, att han ville ha en salva som var antibaktiriell.

–Jag insisterar på att hon skall se om hon har något med antibakteriellt ämne. Hon går och hämtar en ny tub, jag såg att den innehöll antibakteriell ämne, nyomecin. Sen läser jag på förpackningen Clostebol asetat. Det är en gåta för mig att jag inte kopplar det vill Wadas lista, förklarar Bendiksen.

”Har plågat mig i fyra månader”

– Jag var så fokuserad på att hitta något antibakteriellt. Jag såg att det innehöll nyomecin, då låste jag mig i beslutsprocessen, jag fokuserade inte på de andra ämnena. Det som händer sen har nu plågat mig i fyra månader.

Domaren frågade Bendiksen om han förväntade sig att det skulle finnas en anabol steroid i medicinen?
– Nej det gjorde jag inte, det finns ingen grund att ha det i en sådan kräm. I Norge har vi hydrokortison som också är en steroid men inte anabol, utan tillåten. I Norge har vi inga sådana kombinationer. Det är ingen ursäkt, för jag har gjort fel. Det är ingen ursäkt.

Bendiksen fortsatte sedan sin redgörelse om hur Johaug först använder en salva som inte hjälper mot munsåren och att hon sedan får den aktuella salvan Trofodermin.

– Det blöder på läpparna, den salvan jag gav hade inte gett önskad effekt. Vi bestämmer att använda den andra krämen. Jag överlämnar den till Therese vid kvällsmaten. Hon får hela förpackningen. Efter maten pratar vi om hur den skall brukas, två gånger per dagen 8-10 dagar. Therese frågar det hon skall fråga, -  är den säker?. Jag bekräftar att den kan hon använda.

”Det var en chock”

Bendiksen berättade sedan hur han fick veta om det positiva testet den 4 oktober och att han då förstod hur det hade gått till.  Men det var inte förrän presskonferensen den 13 oktober som han fick höra talas om den varningstext som fanns på förpackningen till salvan.

– Jag har aldrig sett det märket förr, varken på apoteket eller på hotellet. Det är en speciell märkning i Italien som jag aldrig sett förr.

– Första gången jag ser det var på presskonferensen, det var en chock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer