Längdchef Lars Öberg i möte med Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och övriga damåkare. Foto: Bildbyrån

Längdlandslagets möte – för att locka tillbaka stjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist och Frida Karlsson har tidigare uttryckt att de vill återvända till längdlandslaget – om vissa krav uppfylls. Under helgen hölls därför ett stort möte där duon, tillsammans med åkarna från damlandslaget, framförde sina åsikter till längdchef Lars Öberg.

– Vi måste skapa ett klimat där de aktiva känner att de blir sedda, hörda och bekräftade, säger Öberg till Expressen.

Sedan en tid tillbaka för landslaget en dialog med Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Frida Karlsson – trion som lämnade landslaget förra våren – med förhoppningen att de nu ska återvända till blågult.

– Målet för mig är att vara med i ett fungerande landslag, där det funkar 100 procent, som jag alltid har drömt om att vara, har Dahlqvist tidigare sagt till SVT Sport.

– Vi har diskussioner, jag framför jättegärna hur jag vill att det ska vara i laget och påverkar det jag kan, sa Karlsson.

Under SM-tävlingarna i Kalix i helgen valde landslaget att samla ihop åkarna till ett stormöte, där alla fick chansen att framföra sina åsikter.

Enligt Lars Öberg deltog alla landslagsåkare samt de tre utbrytarna. Han berättar för Expressen att samtliga nu enats om hur de vill att verksamheten ska fungera nästa säsong.

– Framför allt är det tydligt att vi måste skapa ett klimat där de aktiva känner att de blir sedda, hörda och bekräftade. Det var något som framkom i våras: Att många känt att de inte riktigt var så då, säger Öberg.

Den 11 maj presenterar längdlandslaget kommande säsongs träningsgrupper. Landslagschef Anders Byström har varit tydlig med hur han vill att det ska se ut.

– Vi vill ha det bästa möjliga landslaget i världen, och det har vi om alla är med, har han tidigare sagt till SVT Sport.

KLIPP: Stjärnduon om att återvända till landslaget (27 mars 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.