”Har goda chanser att slå henne”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug gör Lina Korsgren sällskap i Ski Classics.

Så hur ser då den trefaldiga och regerande Vasaloppssegraren på norskans beslut?

– Hon är ju en riktigt bra skidåkare, men det ska göras upp om det också, säger Korsgren till SVT Sport.

Allt fler längdskidsåkare som tidigare valt att fokusera på den traditionella världscupen väljer nu att ge långloppstävlingarna en chans.

Senaste namnet? Therese Johaug.

Beskedet kom under tisdagsförmiddagen, och Lina Korsgren – vinnare i Vasaloppet samt totalsegrare i långloppscupen 2021 – gläds åt 33-åringens deltagande.

– Det blir jättekul! Spännande och tufft. Hon har stora chanser att lyckas där också, men jag tror att vi som stakat länge och mycket har goda chanser att slå henne, säger Korsgren.

– Hon har en meritlista som inte går av för hackor, det är ju bara att kolla på hennes resultat. Hon är ju genomtränad som få och har ett extremt driv för att vinna tävlingar, och det är ju en väldigt bra kombination om du ska lyckas.

”Kan vara till hennes fördel”

Vad blir hennes utmaning?

– Det är väl framför allt tiden i sig. Våra tävlingar håller på en längre tid än vad de traditionella tävlingarna gör. Sedan verkar det som att hon ska köra de lite tuffare loppen (Birkebeinerrennet och Reistadsloppet) med mycket stigningar, där det skulle gå med fäste också, så då får hon göra det som hon brukar tävla i. Det kan ju vara till hennes fördel i just de loppen.

Varför tror du att många väljer att testa på långloppen?

– Det är många som är sugna på att testa något nytt och annorlunda. Man kanske har kört traditionella tävlingar under en längre tid och känner att man behöver något nytt. Jag tror även att vi som kör långlopp inspirerar och bidrar till att de vågar testa på, för att det både verkar roligt, spännande och genomförbart.

Korsgrens form inför kommande långloppssäsong är ”relativt god” och om två dagar reser hon till Norge för att tävla mot Norges bästa längdskidåkare i rullskidor i Toppidrettsveka.

– Vi får väl se hur man står sig mot Björgen och kompani, säger 33-åringen som siktar mot fjärde Vasaloppssegern nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.