Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Johnsrud Sundby satsar stenhårt på Ski Classics. Foto: SVT/Bildbyrån

Johnsrud Sundby: ”Jag har en sinnessjuk lust att vinna Vasaloppet”

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Martin Johnsrud Sundby har två OS-guld och fyra VM-guld. Nu satsar han på långloppscupen Ski Classics och att vinna Vasaloppet.

– Att kunna göra det innan jag lägger skidorna på hyllan hade varit otroligt roligt, säger han till SVT Sport.

En fenomenal karriär som traditionell skidåkare är avslutad för Martin Johnsrud Sundby. Många mästerskapsmedaljer och tre totala världscupsegrar blev det, men nu är det fullt fokus på långlopp då han har slagit sig samman med tidigare Team Koteng och bildar Team Koteng/Eidissen.

– På pappret har vi ett starkt lag, väldigt starka allround-åkare, åkare som har varit i världstoppen i ”vanlig” längdskidåkning, säger han om teamet och understryker vikten av den erfarenhet och kunskap han kan ta del av från de åkare i laget som kört Ski Classics tidigare.

– Jag tror att vi kan utmana alla men jag är samtidigt väldigt ödmjuk inför uppgiften eftersom jag vet att den stakningen när du gått fem mil, och det som sker sedan, är jag för tillfället inte rustad för. Men jag har lust att slå alla och det är ambitionen.

”Hade varit otroligt roligt”

Teamet siktar på att vinna lagtävlingen och då krävs starka resultat över hela säsongen, men för Sundby själv är det extra fokus på klassikerna Marcialonga och Vasaloppet.

– Jag har en sinnessjuk lust att vinna de tävlingarna. Jag har vunnit mycket i min karriär, men att kunna göra det innan jag lägger skidorna på hyllan hade varit otroligt roligt.

Han tror att han har störst chans i Marcialonga i Italien.

– Vasaloppet är lite längre och därmed ännu lite tuffare att träna upp sig till den första säsongen.

Skiftet från traditionell skidåkning innebär förstås enormt mycket stakträning.

– Är det något jag älskar i livet så är det att träna väldigt mycket på väldigt lite och det är ju egentligen det jag ska nu. Jag ska bli väldigt bra på att staka och det är en spännande utmaning. Jag vet att de som åker snabbt i dag är vanvettigt bra, men jag tror att jag har resurser nog att kunna kämpa mot dem.

Långa träningspass

Just nu är ett träningspass för Sundby sällan under åtta mil.

– Jag brukar gilla att vara pigg när jag ska köra hårt och det är annorlunda nu, för nu ska jag helst köra hårt när jag är sliten, säger 36-åringen.

– Det är definitivt den höga hastigheten över tid som kommer att vara min största utmaning, så det tränar vi mycket på. Jag har inte så stor räckvidd så jag måste träna på att gå i väldigt hög fart över lång tid, samtidigt som jag inte förbrukar för mycket kraft på det.

Om han uppnår sina mål kommer han att ha gjort något som väldigt få längdskidåkare har gjort.

– Historiskt sett är det inte så många av mina kollegor som har vunnit världscupen, OS-guld, VM-guld och som också har klarat att vinna Marcialonga och Vasaloppet. Så att klara av det hade ju varit sinnessjukt häftigt.

”Inspirerande”

Ifjol skedde lite av ett maktskifte på herrsidan i Ski Classics då Emil Persson blev förste svensk att vinna totalcupen. Nu vill Sundby se till att Norge tar sig tillbaka upp på tronen.

– Det är ju inspirerande. När jag är ute och sliter så är det det jag tänker på. Att kunna kämpa mot det gänget. Att använda mina styrkor och spetskompetens och prova att spela ut dom.

SVT sänder Ski Classics den kommande säsongen.

Team Koteng/Eidissen:

Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Chris Jespersen, Torleif Syrstad, Astrid Øyre Slind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer