Foto: Bildbyrån

SVT:s expert om säsongens Ski Classics: ”Konkurrensen blir hårdare och hårdare”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga damåkare kommer att ställa upp i säsongens Ski Classics.

Bland åkarna finns bland annat Lina Korsgren i lag Ramudden samt Hanna Falk i Lager 157 Ski Team.

– På damsidan blir det ju fler som åker, så konkurrensen blir hårdare och hårdare, säger SVT:s expert Anders Blomquist till SVT Sport.

Totalt 103 tävlande damer kommer att ställa upp i säsongens Ski Classics. Bland de tävlande finns namn som Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren, Hanna Falk och Marit Björgen.

– På damsidan blir det ju fler som åker, så konkurrensen blir hårdare och hårdare, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Lina Korsgren blev mästare förra säsongen och är fortfarande favorit.

– Lina Korsgren hade en fantastisk säsong ifjol. Det finns ingenting som talar emot att hon inte ska kunna följa upp sitt träningsupplägg från förra året. Man kan utgå ifrån att hon kommer att vara bra om hon håller sig skadefri, säger Blomquist.

”Hon har förutsättningarna”

En som tar klivet in i Ski Classics är sprintern Hanna Falk, som tidigare har brottats med ryggproblem.

– Hanna Falk är superspännande. För henne gäller det att ryggen håller. Funkar ryggen kommer hon att åka bra. Sen är det lite annorlunda för henne att det är så långa lopp och mycket takning. Det blir också en utmaning för henne att anpassa sin träning och tävlande utifrån det, säger Anders Blomquist.

– Det har visat sig att duktiga sprinters ofta kunnat prestera bra i de långa loppen, det finns något som korrelerar där. Många lopp avgörs i spurtstrider och det är de bra på. Så det talar för henne. Hon har förutsättningarna men hon måste visa det också, säger Blomquist.

SVT sänder Ski Classics från och med årets säsong.

ARKIV: Rekordmånga damåkare i långloppscupen (5 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.