Foto: Bildbyrån

Vasaloppet jubilerar med historiskt lopp

Uppdaterad
Publicerad

När Vasaloppet 100-årsjubilerar nästa år gör man det med ett extra lopp.

Den 12 februari avgörs Jubileumsvasan, som innebär att de utvalda åkarna ska köra de nio milen som om det vore 1922. Med träskidor med tårem, vadmalsbyxor och tjärvalla.

– Vi kommer att sträva efter att efterlikna förhållandena och banprofilen från det ursprungliga loppet 1922 så långt det är praktiskt möjligt. Starten kommer att gå i Sälen vid Olnispagården, på den västra sidan av Västerdalälven, och det blir bara tre kontroller där vi serverar bland annat mjölk, buljong, ägg och brödkakor på vägen till målet i Mora, säger projektledaren Mats Rylander i ett pressmeddelande.

Underlaget ska påminna om hur det var 1922. Till exempel ska vissa sträckor vara uppkörda med häst och släde och andra bestå av packad snö på skogsväg eller stig.

Vasaloppet

En jury väljer ut 139 stycken av de anmälda som får möjlighet att delta. Det är lika många som var anmälda till det första Vasaloppet då 119 kom till start och 117 tog sig i mål.

Den allra första segraren Ernst Alm hade segertiden 7.32.49.

KLIPP: Lina Korsgren vinner Vasaloppet – första dam under fyra timmar (7 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet