Foto: Bildbyrån.

Linn Sömskar med brons på VM i rullskidor

Publicerad

Linn Sömskar tog bronset på 10 km under första dagen på VM i rullskidor i lettiska Madona. Vann gjorde ryska stjärnan Natalja Neprjajeva.

Det tog Sömskar lite drygt 24 minuter att ta sig fram på den lettiska asfalten, i en bana som gick genom skidorten Madona, 16 mil från Riga. Vad som till en början var snabba förhållanden (fint väder) byttes mot regn, men det hindrade inte Sömskar från att köra in på en pallplats. Till segraren Neprjajeva var det dock 49 sekunder.

– Jag gick ut lite lugnt i början, men en medalj det får jag väl vara nöjd med. Jag hoppas på mer under veckan, säger Linn Sömskar.

Moa Olsson blev näst bästa svenska.

Svensk herrtrea

När det var dags för herrarnas 20 km så var regnet kraftigt, en tungkörd bana, som gör att förutsättningarna blir mer likt längdskidor än vad rullskidor normalt ger, gav en ny svensk medaljplats.
Victor Gustafsson kom trea på tiden 46.41,0. Knappa två minuter långsammare än vinnaren, Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, som gick i mål på 44.48,1.

Gustafsson var fyra i mål, men ryssen Aleksej Tjervotkin blev diskvalificerad för att ha skejtat (bara klassisk stil tillåts.)

VM i rullskidor pågår till på söndag. Flera namnkunniga åkare från längdskidor är med.

På ungdomssidan vann Johan Ekberg VM-guld på 20 km. Ekberg är född år 2000 och tillhör Nacka Värmdö Skidklubb.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sömskar kör dubbla säsonger

Topp 3 rullskidor 10 km (d)

Visa

1. Natalja Neprjajeva, Rys, 23.25,7

2. Lucia Cardoni, Ita, +33.1

3. Linn Sömskar, SVE, +49.2

4. Alena Prochazkova, Slo, +1.13,5

5. Moa Olsson, SVE, +1.30,5

11. Julia Angelsiöö, SVE, +2.18.8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer