Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn. Foto: Bildbyrån

Linn Svahn om axelskadan: ”Jag är i riktigt bra fas”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra säsongen var Linn Svahn världens bästa sprintåkare, innan hon kraschade i Ulricehamn och skadade axeln.

I Sportexpressens livesändning talar hon ut om skadan och hur formen är.

– Det går bra mycket framåt, säger hon.

Det har varit rätt tyst från Linn Svahn, 22, sen beskedet kom i november om att hon inte skulle kunna tävla i OS i Peking 2022.

Men i februari svarade hon på några frågor om sin skada och rehabilitering i en intervju med tidigare landslagsåkaren Anders Södergren på Svenska skidförbundets Youtube-kanal.

– Det gäller att vara väldigt lyhörd från dag till dag för vad axeln tål och hur hårt man kan belasta den. För jag sa senast för någon vecka sedan till min tränare: ”Jag vet inte hur nära jag är gränsen för vad axeln tål, men jag tror att jag är riktigt nära.” Så planen är väl att försöka ligga så nära den tål, men inte gå över för att få bakslag, sa Linn Svahn då.

Men under torsdagens SM-avslutning i Bruksvallarna svarade Svahn på hur formen är just nu.

– Jag hade som mål att kunna köra avslutningsracen. Jag skrev ändå upp att jag ville köra SM-sprinterna i Bruksvallarna. Men det målet rök när jag fick opereras en andra gång, säger hon till Sportexpressen.

”Jag är i riktigt bra fas”

22-åringen berättar att hon stegrat sin träning.

– Jag försöker samla så mycket snötid som det bara går. Det är väldigt skonsamt för min axel att åka skidor. Så imorse har jag varit ute och åkt skidor bra länge, både med och utan stavar. Jag har inga problem, det går bra mycket framåt.

– Jag ligger väldigt bra i fas. Det är fortsatt jobb med att stärka upp den (axeln). Nu är det mer styrketräning än rehab, det är kul  att få slänga bort gummibanden, jag är i riktigt bra fas.

Det stora målet har varit att undvika bakslag.

– Det är tufft att vara nära att åka på stavar. Målet har varit att stegra kontrollerat och då är det skönt att det gång på gång svarar det jag gör. Att man inte får backa tillbaka. Det är frustrerande att veta att det jag gjorde för en månad sedan kan jag inte göra nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.