Linn Svahns personlige tränare Ola Ravald pratade med sin adept i en halvtimme efter VM-uttåget. Foto: Bildbyrån

Linn Svahns tränare Ola Ravald: ”Dagen var inte där”

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Linn Svahn åkte ut redan i semifinal.
Hennes tränare Ola Ravald erkänner att axelskadan från Ulricehamn kan ha spelat in.
– Det är naturligtvis inte optimalt att åka på en sån där skada, säger han – efter att ha pratat en halvtimme med Svahn efter hennes misslyckande.

Linn Svahn har varit världens överlägset bästa sprintåkare denna säsong, och vann fyra raka tävlingar innan hon kraschade i Ulricehamn och skadade axeln.

Därmed var hon klar guldfavorit inför VM-debuten i dag. Men där blev det uttåg redan i semifinal, där hon slutade sist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn utslagen i VM-semifinalen Foto: TT

”Pratat en halvtimme”

I intervjun med SVT Sport efter loppet var hon väldigt kortfattad, och sa ”Nu ska jag nog bara ringa till Ola och prata”.

Ola heter Ravald i efternamn, och är Svahns tränare. Och strax efter att duon pratat klart fick SVT Sport tag på Ravald, som så klart hade följt Svahns lopp i Oberstdorf.

– Jo, vi har pratat en halvtimme och resonerat om lite olika saker. Det är klart: Hon har haft det här som sitt stora mål hela säsongen, och när hon då känner att kroppen inte svarar och hon inte är där hon vill så är hon besviken. Men hon var tydlig med att det framför allt är det att hon inte känner att hon själv inte presterar i kroppen, och att hon inte är där hon vill vara, det är det hon är mest frustrerad på själv, säger Ravald, och fortsätter:

– Och det förstår man ju. Det är ju det som är grejen nu, när hon ska försöka prestera på ett VM.

”Ingen optimal uppladdning”

SVT Sports expert Anders Blomquist var inne på att axelskadan Svahn ådrog sig i Ulricehamn kan ha spelat in. Det är inget som Ola Ravald vill slå fast, men han erkänner att det är en möjlighet:

– Man kan ju hålla på att resonera och fundera kring en massa möjliga orsaker förstås, men det är ju ingen optimal uppladdning att vara skadad och kanske inte kunna träna det man vill göra. Och framför allt när man inte kan åka skidor med överkroppen. Men Linn är ju extremt duktig på att ändå se nya möjligheter och tänka om i sina tankar och upplägg, säger han, och utvecklar vidare:

– Så hon har nog gjort vad hon har kunnat därifrån och fram. Men jag ska vara tydlig med att det naturligtvis inte är optimalt att åka på en sån där skada, det är det ju inte. Men vi sa att vi inte kan skylla på det. Men dagen var inte där, helt enkelt.

Hur mycket har det påverkat i träningen? Du sa att hon inte har kunnat åka skidor med överkroppen?

– Hon hade ju en vecka där hon inte kunda använda överkroppen över huvud taget. Sen är det ju en uppstartsfas på tre-fyra dagar där man ökar belastningen successivt. Sån hon har väl varit i full fas med överkroppen i ungefär en vecka.

”Inte kommit så långt”

Nu återstår fem distanser för damerna i längd-VM. Om Svahn kommer att köra alla dessa återstår att se.

– Vi har inte kommit så långt alls än. Jag har bara pratat som hastigt med (Anders, landslagschefen) Byström, och det är ju killarna där nere som måste titta på vad de tror är det bästa för laget som helhet. Det är ju medaljerna man ska gå för, och det är Linn på det klara med, säger han, och fortsätter:

– Så vi får se hur de tänker. Nu var ju Jonna (Sundling, guld i sprinten) och Johanna (Hagström, fyra i sprinten) väldigt starka i dag, och det var ju väldigt kul. Så vi får se hur de resonerar vidare, så får vi ta det därifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer