Jonna Sundling vann VM-guld i sprint i tyska Oberstdorf. Foto: Bildbyrån

VM-guld i sprint till Jonna Sundling

Uppdaterad
Publicerad

Favoriterna Linn Svahn och Maja Dahlqvist floppade.

Men det blev ändå svensk VM-medalj – till Jonna Sundling.

– Jag är så lycklig, säger hon.

Linn Svahn har varit världens överlägset bästa sprintåkare denna säsong, och vann fyra raka tävlingar innan hon kraschade i Ulricehamn och skadade axeln.

Därmed var hon klar guldfavorit inför VM-debuten i dag. Men där blev det uttåg redan i semifinal, där hon slutade sist. I samma semifinal blev den näst största svenska favoriten, Maja Dahlqvist, utslagen.

Utökade ledningen

Men det blev ändå svenskt VM-guld, till 26-åriga Jonna Sundling.

Sundling utökade ledningen allt eftersom, och tog till slut ett överlägset VM-guld, före den regerande guldmedaljören Maiken Caspersen Falla och Anamarija Lampic. Den andra svenskan i finalen, Johanna Hagström, slutade på fjärde plats.

– Jag är så lycklig just nu! Jag har drömt om det här och att nå toppen och ta denna seger är fantastiskt! Jag är så lycklig, säger en glädjestrålande Sundling i den officiella segerintervjun strax efter loppet, och när hon några minuter senare kom till SVT Sports intervjumikrofon fortsatte hon att stråla:

– Jag är helt tom! Jag vet inte riktigt, det är bara så himla kul och jag är så glad att jag står här i dag, det är helt fantastiskt! Jag har haft en strulig sista tid och att lyckas här i dag känns helt fantastiskt. Jag har lärt mig att man bara ska kolla framåt, så just nu var jag bara i nuet och körde på och hoppades på det bästa, sade hon.

”Det är överlägset!”

SVT Sports expert Anders Blomquist var mäkta imponerad.

– Det är överlägset, hon är i en helt egen division! Hon är lika överlägsen som när hon vann junior-VM-guld, utbrast han, och fortsatte lite senare:

– Som hon har längtat, och som hon har kommit in i säsongen! Hon har inte varit i toppform, men den kom ändå.

– Hon krossar allt och alla i dag! Det är en som är helt överlägsen i dag, och det är Jonna Sundling. Som jag unnar henne det!

Guldet var Sveriges första i damernas sprint sedan Emelie Öhrstig 2005, som fram till i dag var den enda svenska kvinnan som tagit VM-guld i sprint.

Jonna Sundling

Född: 28 december 1994 i Umeå (26 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: Tre individuella världscupsegrar och ytterligare åtta pallplatser i sprint, två pallplatser i sprintstafett och en i stafett.

Aktuell: Världsmästare i sprint i Oberstdorf på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.