Foto: SVT

Kläbo vågar inte se slalombacken: ”Sover inte gott i natt”

Publicerad

Kan Johannes Hösflot Kläbo ha avgjort Tour de Ski redan innan den tuffa klättringen uppför Alpe Cermis?
Efter dagens seger, samtidigt som ryssen Sergej Ustiugov tappade hela 42 sekunder, talar mycket för det.
Kläbo leder med 1,20 minuter inför avslutningen. Men han fruktar den.
– Tror inte jag kommer sova gott i natt, säger Kläbo till SVT Sport.

Experten var mäkta imponerad över det unga norska stjärnskottet.

– Det är så häftigt att se. Det är få som kan åka på det här sättet. Det är så snyggt, det är så perfekt, det är en njutning, forsätter Blomquist.

Mattias Fredriksson fyller i:

– Han avgjorde nog touren där, säger han i SVT:s sändning.

Kläbo vann igen – nära Tour de Ski-titeln

Svenskarna efter

Den här dagen lekte fullkomligt norrmannen Kläbo med det övriga fältet. Han var först fram till bonussekunderna och fick maxutdelning, han drog fältet och när det väl gällde på upploppet spurtade han också bäst. Två blev Francesco De Fabiani.

En inför loppet nervös Kläbo hade inget att vara nervös för under det.

– Jag var lite nervös men det kändes otroligt bra från start. Jag hade bra skidor och kunde ligga där framme och kontrollera. Kul att vara först i mål.

Sergej Ustiugov gick nästan in i väggen de sista 2,5 kilometerna, tappade 25 sekunder och var 42 sekunder efter i mål som 16:e. Totalt är totaltvåan nu 1,20 minuter efter ledaren Kläbo.

Apropå vägg. I morgon ska de uppför just en sådan i den avslutande etappen av Tour de Ski.

– Jag vet inte hur många sekunder det är inför i morgon, men det blir tufft oavsett. Jag ska inte gå igenom den inför start, jag ska bara komma dit och köra och så får vi se hur det går, säger Kläbo till SVT Sport.

Ännu brantare i verkligheten

Du vill inte se backen innan?

– Jag har sett den på tv och där ser den ser ganska brant ut och när man åker i verkligheten tenderar det att vara ännu brantare. Det kommer bli jobbigt. Jag ska bara försöka ta mig uppför den, fortsätter han.

– Tror inte jag kommer sova gott i natt.

Svenskarna, där Calle Halfvarsson har den bästa chansen i totalställningen av Tour de Ski, inledde bra. Viktor Thorn ledde ett tag i ensamt majestät, men i mål var han inte bättre än 20:a. Bästa svensk blev Daniel Rickardsson, 14:e.

Calle Halfvarsson hamnade på placeringen bakom Thorn som 21:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer