Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mallorca”-värme under måndagens Tour de Ski i Oberstdorf. På bild: Frida Karlsson Foto: Bildbyrån

”Mallorca-värme” i touren – Byström: ”Sommarföre”

Uppdaterad
Publicerad

Snöbrist i Val Müstair, än värre i Oberstdorf.

Vid lunchtid på måndagen var det 16 grader varmt i Tyskland och när de svenska längdstjärnorna ska träna väntas det vara lika varmt i luften som på Mallorca.

– Sommarföre, säger svenske landslagschefen Anders Byström.

Vårkänslor två dagar in på det nya året, det är verkligheten i tyska Oberstdorf när Tour de Ski på tisdagen fortsätter med den tredje etappen.

Något underställ behövs inte den här dagen och snön lyser med sin frånvaro.

Tour de Ski

Touren inleddes i Val Müstair och på grund av ”akut snöbrist” tvingades arrangören korta ner banslingan i Schweiz, från 3,3 kilometer till 2,5 kilometer.

”Verkligheten just nu tyvärr”

– Det blir sommarföre, men förhoppningsvis får de ihop en 3,3:a där och får den där bra stigningen som vi hade på VM också, då tror jag ändå det kommer bli bra, sade Sveriges landslagschef Anders Byström efter jaktstarten i Schweiz på söndagen.

Han sade även:

– De sade i går att de håller på att fylla i med snö som de har sparat, förhoppningsvis kommer det gå att genomföra på ett bra sätt. Men det blir väldigt tajt med träningstider, lite testmöjligheter och så där. Men det är verkligheten just nu tyvärr med klimatet.

Enligt den norska tidningen Nettavisen kommer det vara omkring 16 grader i luften när åkarna ska träna på måndagseftermiddagen – ungefär lika varmt som den spanska turistön Mallorca har på måndagen.

– Jag får vara tacksam för de upplevelser jag fått här, men jag tror det är på tiden att de hittar mer snösäkra platser. Det verkar som att Oberstdorf kanske är ett centrum för klimatändring. Det är så varmt där i januari att man knappt kan tro det, säger den norska stjärnan Emil Iversen till tidningen.

KLIPP: Frida Karlsson trea i jaktstarten – se dramat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Fakta: Så fortsätter Tour de Ski

Etapp 3, den 3 januari: Oberstdorf, Tyskland, 10 kilometer, individuell start, klassisk stil, herrar och damer (11.45/14.45).

Etapp 4, den 4 januari: Oberstdorf, 20 kilometer, jaktstart, fri stil, herrar och damer (11.15/14.30).

Etapp 5, den 6 januari: Val di Fiemme, Italien, sprint, klassisk stil, damer och herrar, kval och finaler (klockan 10.00/12.30).

Etapp 6, den 7 januari: Val di Fiemme, 15 kilometer, masstart, klassisk stil, damer och herrar (11.45/13.30).

Etapp 7, den 8 januari: Val di Fiemme, 10 kilometer, masstart, fri stil (finalklättring), damer och herrar (11.00/12.45).

Tour de Ski sänds i Kanal 6 och Viaplay samt i P4 Radiosporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet