Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Marit Björgen om rädslan för att missa i vistelserapporteringen: ”Att bli avstängd för att man glömt något...” Foto: Bildbyrån/NRK

Marit Björgen delar Charlotte Kallas rädsla: ”Värsta tänkbara”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla fick två varningar för brister i vistelserapporteringen. En till hade inneburit dopningsbrott.

Rädslan som Kalla kände under karriären kan Marit Björgen relatera till.

– Det är klart att det är det värsta tänkbara, säger den tidigare norska stjärnåkaren.

17 missade samtal under ett rullskidspass inför OS-säsongen 2021/2022. När Charlotte Kalla kom hem insåg hon vad som hade hänt. Hon hade missat sin andra oanmälda dopningskontroll under en tolvmånadersperiod och riskerade vid ytterligare en varning att dömas för dopningsbrott.

Kalla beskriver i boken ”Skam den som ger sig” att hon var livrädd att ”slarva ytterligare en gång”.

”Jag var nära att förstöra allt jag hade byggt upp. Jag skulle dra med mig många i raset” skriver hon.

Det är en känsla som Marit Björgen kan relatera till.

Har själv fått två varningar

– Det blir hängande över en. Man är livrädd för att få den tredje när det är så nära. Det är lätt att glömma och det hänger över en men när man vet att man har två (varningar) och OS närmar sig så blir man kanske mer uppmärksam på det, det finns med mer i bakhuvudet. Jag tror många aktiva är livrädda för det, säger Björgen till NRK.

Har du fått en varning under din karriär?

– Jag har haft två varningar på ganska kort tid. Men den ena blev nog struken ganska snart efter att jag fått den andra, som jag minns det. Men det är klart det är det värsta tänkbara, att bli avstängd för att man glömt en sak tre gånger på ett år.

Kalla höll sina ”prickar” hemliga – hon kände skam och visste ingen annan åkare som hade missat i vistelserapporteringen.

Därför blir hon förvånad när hon får höra att även Björgen fick varningar under karriären.

– Marit?! Som också känns som noggrannheten själv... Nej, det har jag inte varit medveten om. Det snackas inte om det, säger Kalla.

– Jag är 34 år gammal och vågade ändå inte berätta det för innersta kretsen. Det var väldigt få personer som jag berättade detta för, det var för mycket skam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.