Foto: Bildbyrån

Martin Johnsrud Sundby avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Norske längdstjärnan Martin Johnsrud Sundby, 36, avslutar karriären.

Ryggproblem och familjelivet var avgörande i beslutet.

– Marieke (fru) förtjänar bättre. Men jag känner mig inte färdig, säger han till NRK.

Martin Johnsrud Sundby och frun Marieke Heggeland hade, inför VM, kommit överens om att efter världsmästerskapet lägger norrmannen skidorna på hyllan.

36-åringen har haft ryggproblem under en längre tid, det har dessutom varit svårt att få ihop familjelivet. Men att avsluta karriären var inget lätt beslut.

”En sådan idiot är jag”

På 15-kilometersloppet var Johnsrud Sundby bara 20 sekunder från pallen – vilket fick honom att tvivla.

– Det krävdes inte mer. En sådan idiot är jag. Det var extremt inspirerande, även om jag haft det året jag haft. Det vände mycket. Samtidigt kan jag inte bli historielös kring allt som hänt det senaste året, säger han till NRK.

Men det blir inget mer OS, VM och någon världscup-satsning för 36-åringen. Men han lägger inte skidorna på hyllan helt. Martin Johnsrud Sundby berättar att han har planer på att ställa upp i långlopp.

– Nu får jag möjlighet att specialträna på något nytt under en längre period. Utmaningen är att behålla motivationen i den träningen och hitta nya sätt att träna.

Har två OS-guld

Norrmannen har tolv säsonger, 30 vinster och 74 pallplatser, i världscupen. Dessutom har han under sin karriär tagit två OS-guld, i sprintstafett och stafetten, under Pyeongchang 2018. Och har kammat hem nio VM-medaljer varav fyra guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.