Johannes Hösflot Kläbo leder Tour de Ski men tvekar om fortsättningen. Foto: TT.

Morfar kan stoppa Johannes Kläbo i touren

Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo var lika överlägsen som Stina Nilsson i herrarnas sprint i Val Müstair. Medan svenskan är ganska klar över att hon kliver av i morgon är norrmannen mer tveksam. Det som gör beslutet svårt är att Kläbo tagit ledningen i tävlingen. Han fruktar nu att stoppas av morfar som också är personlig tränare.
– Hoppas att jag har sista ordet, säger Kläbo.

Efter morgondagens klassiska masstart i Oberstdorf över 15 km tas beslut om fortsättningen för 22-åringen som tagit ledningen i Tour de Ski i sin debut i skidklassikern.

Kläbos tränare och morfar Kåre Hösflot och landslagstränaren Arild Monsen ska ha ett snack med Johannes om fortsättningen.

– Jag hoppas att jag har sista ordet. Jag hoppas att de inte kan stoppa mig om jag skulle vilja köra vidare, funderar 22-åringen i VG.

Svårt att förena touren med att vara fräsch i VM

Till skillnad mot Nilsson tros Kläbo, i norska kretsar, ha chans att kunna vinna etapptävlingen om han skulle få chansen att fullfölja. Till skillnad från damsidan har de allra bästa herrarna kommit till start i touren. Morfar Kläbo har tidigare sagt att han inte tror att det går att förena succé i touren med framgångar i VM i Seefeld om två månader. Dock har touren gjorts lättare i år för att inte bli lika slitsam som tidigare år.

– Vi gör en utvärdering efter morgondagen, säger Kläbo senior diplomatiskt.

Vad som talar emot en fortsättning för Kläbo är att det tagit slut på sprintloppen, där norrmannen är i det närmaste oslagbar.

Det återstår tre distanslopp på 15 km och så avslutande klättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme över 9 km (tre km uppför) på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer