Iivo Niskanen visade toppform med VM runt hörnet. Foto: TT.

Niskanen visade form en månad före VM

Uppdaterad
Publicerad

Med en månad kvar till VM visade Iivo Niskanen form och vann 15 km klassiskt i Otepää. Han tog täten redan vid 2,5 km och släppte den sedan aldrig.

In på upploppet hade Niskanen åkt ifatt sin finländske landsman Ristomatti Hakola en minut och fick bra sparring den sista biten inför nästan tomma läktare i ett soligt, vintrigt, Estland.

– Det var ett skönt sätt att starta det nya året. Jag kände mig fräsch när jag vaknade i morse, säger Niskanen som vann OS-guld på 50 km förra året och VM-guld 2017 på 15 km, bägge i klassiskt. Han kom lite sliten från finländska idrottsgalan.

Alexander Bolsjunov var 16 sekunder efter och den ende som något så när kunde utmana. Trean Didrik Tönseth var 46 sekunder och sedan rasade åkarna in till nian Hakola som var dryga minuten efter.

– Det var på tiden eftersom det varit en tung säsong för Niskanen och det finska laget. Han rör sig med en sådan lätthet och otroligt skönt för honom, säger SVT Sports expert Johanna Ojala.

Thorn bäste svensk

Viktor Thorn blev bäste svensk som elva, 1.19 efter Niskanen, ett bra lopp av Thorn, speciellt som det inte var någon fullträff.

– Det är ett bra jobb och jag fick köra själv och hade ingen draghjälp. Fick slita och hade lite problem med ryggen. Med tanke på det är det bra och kroppen kändes bra. Den sista fullträffen väntar jag på och hoppas att den kommer när det gäller som mest, säger Viktor Thorn och tänker på VM i Seefeld.

Oskar Svensson och Calle Halfvarsson stannade hemma för att träna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.