Foto: TT Nyhetsbyrån

Nordiska experter gör astmautredning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en nordisk expertgrupp, ledd av Katharina Rise från Oslos stadsadvokatsämbete, som ska göra utredningen av astmamedicinanvändningen i den norska skidåkningen.

– Vi har lagt vikten på en bred kompetens inom medicin, juridik och etik. Och det har varit avgörande att ingen av medlemmarna på något sätt har kopplingar till Norges skidförbund, säger Torbjørn Skogstad, som leder längdåkningskommittén i skidförbundet.

Förutom Rise görs utredningen av den svenske professorn Kjell Larsson som arbetar vid enheten för lungor och luftvägar vid Karolinska Institutet, den danske överläkaren Lars Pedersen som också är med i Danmarks antidopningsförbund, finländska läkaren Katja Mjösund som sitter med i en expertgrupp inom internationella antidopningsbyrån Wada, samt norskan Reidun Førde som är läkare och professor vid Oslos universitet.

Bakgrunden till att medicinbruket inom norsk skidåkning utreds är att landslagsskidåkare berättat att de erbjudits astmamedicin trots att de är friska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer