Norges trupp är satt i karantän efter att en tränare testats positivt för covid-19 vid ankomsten till Ruka. Foto: Bildbyrån

Norsk tränare har testat positivt för corona i Ruka

Uppdaterad
Publicerad

Norska tränaren Eirik Myhr Nossum har testat positivt för coronaviruset vid ankomsten till Ruka.

Nu har den norska truppen satts i karantän.

– Vi väntar på kontrollprovets svar, säger norske landslagsläkaren Öystein Andersen i ett uttalande.

UPPDATERING 11.57:  Senare kom uppgiften att kontrollprovet var negativt

Det var i går som den norska truppen anlände till Ruka. I samband det testade tränaren Eirik Myhr Nossum, som inte haft några symptom, positivt för corona. Just nu inväntar det norska laget svaret från kontrollprovet.

– Vi hoppas få provsvaret under förmiddagen, säger norske landslagsläkaren Öystein Andersen i ett uttalande.

Hela den norska truppen, med bland andra storstjärnan Therese Johaug, har satts i karantän inför helgens världscuppremiär.

– Vårt fokus är att få bästa möjliga översikt över situationen och möjliga konsekvenser av det positiva provet. Vi följer alla gällande riktlinjer efter det som har hänt och vi förhåller oss till de finska myndigheterna, säger Öystein Andersen.

Oklart om norska åkarna kommer till start

Tävlingarna i Ruka drar igång i morgon med sprint. Sedan följer distanslopp lördag och söndag.

Än så länge är det oklart om de norska åkarna kommer till start.

En liknande situation drabbade de svenska damerna inför slalompremiären i Levi förra helgen. Då testade en svensk tränare positivt för viruset vid ankomst till Levi. Hela truppen sattes i karantän och ingen svenska fick tävla i Levi.

– Jag sitter här på mitt rum, frisk som en nötkärna, och gör inte så mycket. Jag är så jävla arg, förbannad, ledsen och allt sånt där, sa Anna Swenn Larsson i Vintertsudion förra helgen.

Experten förklarar: Varför har inte Fis skapat en skidbubbla?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.