Norskt fiasko på hemmaplan. Sundby blev bästa norrman. Foto: Bildbyrån

Norska fiaskot på hemmaplan – första gången utanför pallen på elva år

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fyra gånger Ryssland på femmilen i Holmenkollen under lördagen.

Bäste hemmaåkare var inte ”bättre” än sexa. Vilket innebär att det för första gången sedan 2008 inte återfinns en norrman på pallen i en femmil.

– Luften har gått ur ballongen, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till NRK.

Det blev en rysk uppvisning på femmilen i Holmenkollen.

Till slut spurtade Alexander Bolsjunov ner landsmännen Maksim Vylegzjanin och Alexander Larkov. Även på fjärdeplatsen blev det ryskt i form av Ilia Semikov.

Bästa hemmaåkare blev Martin Johnsrud Sundby på en sjätteplats.

Det är första gången en norrman inte placerar sig på pallen sedan 2008. Vi får backa bandet hela vägen till 2000 för att inte hitta en hemmaåkare på pallen i en klassisk femmil.

– Jag är inte glad över att vår bästa är sexa. På förhand var jag osäker på hur mycket kraft vi hade i benen i dag. Jag vet att killarna tränat sporadiskt denna vecka. De har varit slitna och trötta. Jag tror det är det vi ser i dag, säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till NRK och fortsätter.

– Luften har gått ur ballongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.