Norske landslagschefens farhågor kring Johaugs friidrottssatning Foto: TT Nyhetsbyån

Landslagschefen orolig för Johaugs friidrottssatsning

Uppdaterad
Publicerad
Det är väl ingen som har missat vid det här laget men Therese Johaug har under sin försäsong gjort en uppmärksammad satsning på 10.000 meter. Skiddrottningen har även uttryckt en önskan att testa sig själv i ett EM, något som gör norska skidlandslagschefen Ole Morten Iversen orolig.

Therese Johaug har genom sin friidrottssatning under försäsongen skapat mycket rubriker. När Johaug ställde upp på 10.000 meter i norska mästerskapen fulltstädigt krossande hon motståndet och kom in på 32.20,87, en tid som skulle ha lett till en medaljstrid i senaste EM.

Och Johaug själv har flirtat med idén att ställa upp på EM:

– Det hade varit kul att pröva på EM i fridrott, det måste jag erkänna, sa Johaug tidigare till NRK.

”Svårt att kombinera med skidor”

Men en eventuell EM-satsning gör norska skidlandslagschefen Ole Morten Iversen orolig. I en intervju med NRK menar Iversen att han inte vill neka Johaug en satsning på friidrott men att konsekvenserna bekymmrar honom:

– Jag vill ha Therese i skidlandslaget, helt klart. Att delta i ett par 10.000-meterlopp är helt oproblematiskt. Men om målet är att att vinna EM tror jag att det kräver så mycket att det kan vara svårt att kombinera med skidor.

Ole Morten Iversen har annars inga tvivel kring Johaugs färdigheter på distansen:

– Det som hände på NM var inte överraskande för oss som känner Therese. Hon har en galet bra motor som få i världen kan matcha. Även om det är en lång väg till de som springer snabbast på 10.000 meter så är jag helt säker på att hon skulle kunna bli en av världens bästa om hon hade satsat på det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer