Kristine Stavås Skistad vill resa sig och hitta tillbaka till den kapacitet som gjorde henne bäst i världen. Foto: Bildbyrån.

Norska talangen som försvann: ”Har inte gett upp hoppet om att komma i kapp Svahn”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska supertalangen Kristine Stavås Skistad var bättre än Linn Svahn, Frida Karlsson och Helene Marie Fossesholm som junior.

När de andra slagit igenom på seniornivå sliter 21-åringen med att hitta tillbaka dit hon en gång var.

– Jag skulle säga att jag har lika mycket fartkapacitet som Svahn. Jag har visat det förut. Jag har inte gett upp hoppet om att ta igen Svahns försprång på längre sikt. Men jag behöver tid för att komma tillbaka, säger Kristine Stavås Skistad till norska Dagbladet.

Hon vann JVM-sprinten i Lahtis 2019 före jämnåriga Linn Svahn, Frida Karlsson och Helene Marie Fossesholm och var ett fall i semifinalen i senior-VM i Seefeld någon månad senare från att slå igenom på allvar.

Men sedan har det gått tungt, riktigt tungt. Detta på grund av överträning och att inte ha lyssnat på kroppens signaler och återkommit för tidigt efter sjukdom.

Tog tio dagars vila

Så sent som för en månad sedan sade kroppen ifrån igen och hon var tvungen att ta ett uppehåll på tio dagar för att återhämta sig. Nu har hon kniven mot strupen inför lördagens norska mästerskap i sprint i Trondheim för att kunna konkurrera om en plats i VM i Oberstdorf i månadsskiftet februari/mars.

– Det säger sig självt att jag måste upp på pallen om jag ska kunna konkurrera om en VM-plats, säger Stavås Skistad som är osäker på formen.

KLIPP: Gåshudsögonblick från Tour de Ski (11 jan 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.