Den här typen av inhalator används vid astmamedicinering. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Norskt astmaprojekt har pågått i decennier

Uppdaterad
Publicerad

Härvan kring den norska medicineringen av astma får nya dimensioner. Nu avslöjas det att man medicinerat friska utövare de senaste 25 åren. Bakom forskningsprojektet står bland annat det norska skidförbundet.

Professorn i medicin vid Oslos universitet, Stein A Evensen, berättar för VG att man fick in en ansökan 2011 om att ge 25 fullt friska skidåkare och skidskyttar astmamedicin. I ansökan stod det att man arbetat så i 20 år.

Det fanns flera etiska invändningar mot projeketet, som upplevdes tveksamt, men till slut fick det grönt ljus.

Projektet var enligt ledningen inte till för att förbättra prestationen, något professor Evensen avfärdar.

– Man gör detta för att förbättra prestationen, det råder inget tvivel om det. Man behöver inte vara astmaexpert för att reagera på att fullt friska människor ska använda den typen av preparat, säger Evensen.

Den senaste tidens avslöjanden om bruket av astmamedicin i norsk elitskidåkning har fått upp ärendet på ministernivå där kulturministern kräver en utredning. Även nuvarande ledningen i det norska skidförbundet ställer sig bakom en sådan utredning.

Wada och Fis: Olämpligt

Att friska norska skidåkare erbjudits astmamedicin innan lopp så sent som förra säsongen avslöjade tidigare norska TV2. Nu kommenterar Wada, internationella antidopningsbyrån, agerandet för SVT Sport.

”Även om detta (att ge astmamedicin till friska idrottare) inte är nog för att bryta mot världens anti-dopningsregler, så anser Wada att det inte är lämpligt för idrottare att ta sådan medicin utan ett dokumenterat behov”.

Även Rasmus Damsgaard från Fis, internationella skidförbundet skriver:

”Om en läkare ger astmamedicin till en frisk person, så bryter denne mot läkaretiken och borde utredas”.

Han tillägger även:

”Men jag är tveksam till att norska läkare har skrivit ut astmamedicin till icke-astmatiker”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer