Martin Johnsrud Sundby stängdes av två månader 2016 sedan han använt astmamedicin utan dispens. Foto: Bildbyrån

Forskarteam ska undersöka om astmamedicin är prestationshöjande

Publicerad

Vinteridrottare som använder astmamedicin har varit ett omdiskuterat ämne de senaste åren. Nu vill forskare vid universitetet i tyska Ulm ta reda på om användning av astmamedicin förbättrar idrottsprestationen, skriver tyska ARD.

2016 åkte den norske längdskidåkaren Martin Johnsrud Sundby på en två månader lång avstängning, för att ha använt en astmamedicin trots att han då saknade dispens.

Därefter följde en debatt där det diskuterades huruvida användning av astmamedicin förbättrar idrottarnas prestation, då norska toppåkare som just Sundby, Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla, och svenskar som Johan Olsson och Marcus Hellner alla lider av astma.

24 frivilliga idrottare

Dessutom visar statistik att astmadiagnosisterade individuella idrottare har presterat förvånansvärt bra i samband med OS.

För att ta reda på effekterna av asmamedicin kommer nu 24 frivilliga idrottare att delta i en undersökning lett av ett forskarteam vid universitetet i tyska Ulm.

Resultatet kommer sedan att presenteras i slutet av 2020.

Den åkare som kanske är mest känd för sin kritik mot användandet av astmamedicin är den dubbla OS-guldmedaljören, polskan, Justyna Kowalczyk. Hon har tyckt att det borde förbjudas helt och hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer