Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norske skidstjärnan fast för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby har brutit mot dopningsreglerna. Norrmannen stängs nu av i två månader – och fråntas samtidigt totalsegern i Tour de Ski och världscupen 2014/15. 31-åringen var nära tårar när han mötte pressen idag. ”Jag vet att jag personligen inte har gjort något fel – jag är glad att mitt förbund tar hela ansvaret”, säger Sundby.

Beskedet om Martin Johnsrud Sundbys avstängning meddelades av det norska skidförbundet på en extrainstatt presskonferens idag.

Förlorar titel i Tour de Ski och världscupen

Skidstjärnan, som vunnit Tour de Ski tre gånger i rad (och tre gånger totalt), fråntas nu titeln i Tour de Ski samt i världscupen från 2014/15. Detta eftersom hans resultat i tävlingarna i Davos (13 december, 2014) och Toblach (8 januari, 2015) ogiltigförklaras.

Martin Johnsrud Sundbys urinprov från dessa två tävlingar gav visade för höga halter av substansen salbutamol, som finns i astmamedicinen Ventoline. Hade han ansökt om dispens så hade de för höga halterna inte varit något problem.

Tidigare har många skidåkare haft dispens för normal användning av de flesta astmamediciner, men de senaste åren har regleverkt ändratst och dispens behövs inte längre för många av medicinerna.

”En idrottares värsta mardröm”

– Den situation som jag hamnat i är en idrottares värsta mardröm. Jag har alltid tävlat på ett ärligt vis. Jag tror och hoppas att detta inte ska få stora konsekvenser för min vidare karriär, och inte heller mina säsongsförberedelser, säger Martin Johnsrud Sundby i ett pressmeddelande.

I september 2015 frikände Internationella skidförbundet (Fis) Sundby, men Internationella antidopningsbyrån Wada överklagade till idrottens skiljedomstol Cas – som nu kommit med sitt besked.

– Det här har varit en stor påfrestning för mig och mina närmaste. Domen i Cas (Idrottens skiljedomstol) är svår att förstå. Cas fastslår att det är en oklar regel och att jag har liten skuld. Likväl blir jag hårt straffad. Jag har alltid följt skidförbundets regelverk till punkt och pricka, fortsätter Sundby.

”Det handlar inte om fusk”

Det norska förbundet tar på sig hela skulden för det som inträffat, och menar att en administrativ miss fällde avgörandet.

– Det här handlar om att Sundby har tagit en godkänd och för honom nödvändig medicin. Det som har hänt är att vi inte har ansökt om dispens vid tillfällena. Det handlar inte om fusk eller att uppnå fördelar, det handlar om att vi missat att sköta något som är en godkänd medicin. Cas (Idrottens skiljedomstol) säger själva att regelverket kunde varit tydligare, men ansvaret är vårt, säger Erik Röste, ordförande i Norges skidförbund.

– Jag är glad att det norska skidförbundet tar på sig ansvaret för det som har skett. Förbundet understryker att jag inte har försökt göra något galet, säger Johnsrud Sundby.

Stängs av i två månader

Avstängningen på två månader uppges gälla från 11 juli.

Calle Halfvarsson slutade på fjärdeplats i Tour de Ski 2014/2015, och blev därmed bäste svensk.

Ventoline är en medicin som ska lindra astma före eller under anfallet. Det används av astmatiker och förebygger/dämpar anfallet genom att det aktiva ämnen salbutamol stimulerar musklerna och vidgar luftrören.

Det högsta tillåtna värdet av salbutamol är 1 200 nanogram per milliliter.
Sundbys värden var 1 340 nanogram per milliliter Davos, samt 1 360 nanogram per milliliter i Toblach.

Källa: ventoline.se/Fis

Fakta: Martin Johnsrud Sundby

Ålder: 31 år, född 26 september 1984.
Största meriter: OS: 1 silver, 1 brons. VM: 1 guld, 1 silver, 1 brons. Tre totalsegrar i världscupen och 23 individuella segrar.

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge
2. Petter Northug, Norge
3. Evgeniy Belov, Ryssland
4. Calle Halfvarsson, Sverige
5. Dario Cologna, Schwiez
6. Roland Clara, Italien
7. Niklas Dyrhaug, Norge
8. Alexej Poltaranin, Kazakstan
9. Chris Andre Jespersen, Norge
10. Maxim Vylegzhanin, Ryssland
11. Daniel Richardsson, Sverige
12. Marcus Hellner, Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer