Martin Johnsrud Sundby dopningsavstängdes för felaktig astmamedicinering. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norge får fortsätta med astmamedicin

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsgruppens astmautredningen är klar. Norska skidlandslaget har inte brutit mot några regler, och kan fortsätta medicinera åkare utan astmadiagnos.

Efter astmadebatten, som uppstod i kölvattnet av att Martin Johnsrud Sundby dopningsavstängdes för felaktig astmamedicinering, tillsatte det norska landslaget en granskningsgrupp, bestående av fristående experter från såväl som Norge som andra länder, för att utreda hur astmamedicineringen av åkare hanterats.

I dag kom resultatet av granskningen.

Medicineringen får fortsätta

Rapporten fastslår att landslaget inte bedrivit ”oförsvarlig diagnostisering och/eller behandling av utövare som inte har astma eller liknande luftrörsproblem”.

Det innebär att norska landslaget kan fortsätta medicinera åkare på samma sätt som tidigare, trots att de inte har en astmadiagnos.

Enligt rapporten finns inte heller anledning för det norska sjukvårdsteamet att förändra sitt arbete med att diagnostisera och undersöka astma eller andra luftrörsproblem. Däremot bör behandlingen vara kortvarig.

Kritik mot medicin i vallabussen

Däremot riktas kritik mot att astmamedicin, som varit receptbelagd, men inte dopningsklassad, funnits fullt tillgängliga i vallatrailern.  Även hanteringen av mediciner kritiseras.

– Vi menar att det har varit dåliga rutiner när det gäller utlämning av läkemedel från medicinväskorna till utövarna, säger Katharina Rise, ordförande i granskningsgruppen.

Redan den 16 november i fjol friade granskningsgruppen, med flera nordiska experter som till exempel professorn Kjell Larsson, norska landslagets agerande gällande fallet Johnsrud Sundby.

Expertgruppen:

Visa

Katharina Rise, Norge, advokat (sammankallande)
Kjell Larsson, Sverige, professor vid lungkliniken på Karolinska Institutet
Lars Pedersen, Danmark, Antidopning Danmark
Katja Mjösund, Finland, läkare idrottsmedicin, fd Wadaexpert
Reidun Förde, Norge, professor i medicinsk etik vid Oslos universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer