Petter Northug. Foto: TT Nyhetsbyrån

Northug åker Vasaloppet – gör långloppssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northugs karriär är inte över än. Idag meddelade han att han kommer att åka långlopp i vinter. Den norske spurtspecialisten kommer att ställa upp i ett antal långlopp i långloppsvärldscupen Ski Classic.

Northug har fått en inbjudan av Anders Aukland att vara med i hans långloppsteam Team Ragde Eiendom.

13 VM guld och två OS-guld blev det under skidkarriären för Northug. Många segrar kom på den längsta distansen 50 km. Nu siktar Northug alltså på vinna andra stora titlar som Birkebeiner, Marcialonga och inte minst Vasaloppet.

– Vasaloppet kommer jag med all säkerhet att ställa upp i. Om några år kommer jag ha högre ambitioner,  att vinna loppet, men nu blir det mest roligt att delta, säger Northug till VG.

Northug har åkt i ett långlopp tidigare. Han var 10:a i Marcialonga 2012.

Det är där i Italien som det är tänkt att första tävlingen ska ske i nysatningen. Den 26 januari står han i startledet i det klassiska italienska loppet

Men han kommer att stå långt bak.

– Jag ska försöka vara osynlig, jag ska gömma mig, säger Northug.

ARKIV: Northug i tårar när karriären lades på hyllan (12 dec 2018)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.