Petter Northug. Foto: Bildbyrån

Northug: ”Fördel att vara väldigt lätt”

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug har ofta sagt att han är för tung för att vinna till exempel Tour de ski. Den tidigare skidkungen, är precis som professorn Jorunn Sundgot-Borgen, inne på att banorna har gjorts tuffare för att gynna lättare åkare.

– Det är riskfyllt. På vissa sträckor är det en fördel att vara väldigt lätt och ha mindre muskelmassa för att kunna vinna, säger han till SVT Sport.

Jorunn Sundgot-Borgen, professor på Norges idrottshögskola, har slagit larm om ätstörningar inom längdskidsporten.

Hon menar bland annat annat banorna gjorts tuffare för att hindra åkare från att staka – något som gynnar väldigt lätta åkare.

”Det är riskfyllt”

Petter Northug har ofta sagt att han är för tung för att vinna en tävling som Tour de ski. Under sin aktiva karriär vann den tidigare skidkungen 38 världscuptävlingar, 15 VM- och OS-guld samt två totala världscuper.

Kanske hade det kunnat bli ännu fler. 33-åringen är nämligen inne på samma spår som professor Sundgot-Borgen, att banorna blivit väldigt tuffa.

– Det är riskfyllt. På vissa sträckor är det en fördel att vara väldigt lätt och ha mindre muskelmassa för att kunna vinna. Som vi har sett i till exempel Lillehammer när fältet spricker upp är det de som är lätta och har bra driv som drar ifrån. Sen finns det andra banor i världscupen där man kan vinna med en kropp som min.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.