Petter Northug imponerade vid NM i Alta. Foto: TT.

Northug spurtade ner Sundby i norska mästerskapen

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug hade allas blickar på sig när han tog förstasträckan i sprintstafetten vid norska mästerskapen i ett soligt Alta i nord-Norge. Och det blev ett positivt resultat. Northug visade att han är på väg att hitta tillbaka.

När det var dags för Northugs sista sträcka för Trondheimsklubben Strindheim, den femte, jagade han ikapp Martin Johnsrud Sundby som ryckt uppför och kom förbi strax före mål. Helt slutkörd stupade Northug rätt ner i snön efter att ha skickat ut lillebror Even i ledning. Denne blev dock stum och slutade sexa.

– Det är det bästa vi sett från Northug på flera år, ropade NRK:s kommentator Pål Thomassen.

Vägrade svara på frågor om framtiden

Northug log efteråt och parerade bort frågorna kring framtiden med samma uttryck.

– Det får vi ta senare.

Han visade enorm vilja för att ta sig förbi Sundby i en prestigeduell.

– Det var ju ingen som gjorde något så jag fick ta jobbet och ta upp jakten. Jag var tvungen att försöka ge Even ett bra utgångsläge om vi skulle kunna ta medalj, säger Northug.

Sundby var imponerad av Northug

– Petter har kommit i bra form och sviterna av överträningen blev han nog av med i mars, säger Sundby som fick med sig ett brons med skotten Andrew Musgrave för Röa.

Northug för samtal med landslaget. Nästa säsong är VM i Seefeld den stora höjdpunkten.

– Vi har en bra dialog och så får vi se om han är motiverad att fortsätta. Det går inte att värdera något sportsligt på en tävling i april. Petter har haft en misslyckad säsong och det vet han om, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Det kryllade av världsåkare. Favorittippade Byåsen, som var regerande mästare, med Johannes Hösflot Kläbo på sista sträckan försvann på sträcka fem när Fredrik Riseth trasslade ihop skidorna och körde omkull. Inte ens OS-kungen Kläbo kunde hämta ikapp 15 sekunder på den sista sträckan.

Lillehammers Martin Löwström Nyenget och Håvard Solås Taugböl vann den täta tävlingen. 

Rullskidmaskinen inköpt för att motverka fetma

När Northug fick frågor om den nyinköpta rullskidmaskinen för 250 000 kronor och att detta skulle indikera en framtida satsning passade han på att lägga ut texten rejält med en sedvanlig knorr.

– Det beror på att vi i släkten har gener för att bli feta, det kommer från min moders sida. Jag har köpt maskinen för att hålla kroppen i skick när jag börjar bli för lat och fet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.