Nye landslagschefen om turbulensen: ”Det ska inte påverka åkarna”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Petersons plötsliga avsked fick två andra personer inom organisationen att byta stol.
En av dessa är den tidigare utbildningsansvarige, Lars Selin, som nu ska se till att den senaste tidens turbulens inom det svenska skidförbundet inte ska påverkar åkarna.
– Vår avsikt är att detta inte ska påverka åkarna, säger Selin som nu är ny landslagschef.

Lars Selin har tidigare jobbat som utbildningsansvarig inom det svenska skidförbundet. Ett jobb han inte helt släpper, men går in i ett delat ledarskap med Karin Ersson som landslagschef.

– Det hela kom plötsligt. Jag var tvungen att tänka både en och två gånger. Men jag gillar verkligen att vara i landslaget, säger Selin till SVT Sport.

Selin och Ersson kommer till ett landslag som fått många rubriker under sommaren – kopplat till Petersons avsked. Men den senaste tiden ska inte påverka svensk skidsport negativt framöver.

”Känts som bra stämning”

– Vår avsikt är att detta inte ska påverka åkarna. Vi har en begränsad tid jag och Karin (Ersson). För oss är det viktigaste nu att skaffa bästa sportsliga förutsättningar, utvecklar den nye landslagschefen.

Men kan den senaste tiden ändå påverka?

– Det ska det inte göra, menar Selin.

Hur skulle du beskriva stämningen i gruppen nu?

– Jag har inte träffat de aktiva än. Det har känts som en bra stämning hittills.

Delat ledarskap

Tanken var att Jonas Peterson alena skulle leda landslaget till kommande vinter. Men efter hans avhopp är det nu två landslagschefer. Uppdelningen mellan Selin och Ersson är ännu inte klar.

– Vår viktigaste uppgift är mycket kopplat till logistik och organisation. Hur vi ska dela upp det sitter vi och pratar om just nu faktiskt. Vi kommer att kommunicera ut det ganska snart hur det blir, säger Selin till SVT Sport.

Ord står mot ord. Det är fortfarande inte helt klart hur det gick till när förbundsdirektör Ola Strömberg och Peterson inte längre drog jämnt. Men någon risk för ett liknande scenario ska inte kunna upprepas menar Selin.

– Vi (jag och Ola) har inga skilda meningar. Jag och Karin ska jobba med den här säsongen. Huvudfokuset är Tour De Ski, Tour 2020 och för-VM i Oberstdorf. Det är de viktigaste tävlingarna den här säsongen, avslutar Selin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer