Urban Nilsson har slutat som vallachef. Foto: Bildbyrån.

Urban Nilsson dementerar schism-uppgifter: ”Fascinerad”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Sport har det funnits en schism mellan vallare och åkare, som låg bakom att Jonas Peterson fick sluta som landslagschef.
Det dementerar nu den tidigare vallachefen Urban Nilsson.
– Jag undrar var de uppgifterna kommer från, säger han.

I helgen skickade Svenska skidförbundet ut ett pressmeddelande om att Jonas Peterson slutar som landslagschef – efter mindre än fem månader på posten. Det har ryktats om en schism mellan vallateamet och åkare i landslaget. Något som bekräftas av flera källor som SVT Sport har varit i kontakt med.

Lorentz Söderhielm, skidsliparen på Sveriges olympiska kommitté, är en av dem som har berättat om schismen.

– Några tränare och åkare var inte nöjda med hur det fungerade med vallningen. Jonas Peterson ska sedan ha fått i uppgift att sparka två vallare och satte därför press på vallachefen Urban Nilsson att utföra det, säger han till SVT Sport, och berättade vidare att Urban Nilsson efter det valde att säga upp sig, då vallateamet är väldigt sammansvetsat.

”Ganska fascinerande”

Men det dementerar Nilsson.

– Jag undrar ju var de där grejerna kommer från. Det är ganska fascinerande, säger han.

Så det stämmer inte att du fick i uppgift att sparka två vallare, och därefter sa upp dig?

– Nej, nej, nej. Jag slutade ju i våras. Jag har en familj hemma med två underbara barn som är två och sex år. Och när man är ute på världscupen tar det väldigt lång tid. Och utvärdering gör man efter varje år, och det har inte alls kommit ut några såna grejer som det har varit snack om nu.

– Och vi har ju aldrig haft så bra resultat som den här vintern. Det har ju varit fantastiska resultat, det bästa året som jag har varit med. Nej, jag blir lite fascinerad.

Så du känner inte alls igen att det skulle ha kommit fram ett missnöje i utvärderingen efter säsongen, gällande vallaarbete?

– Missnöje kan säkert komma från något håll, men inte så att det ska bli såna här grejer. Det är ingenting som jag har fått till mig, att man ska ta bort några människor eller så.

Så att du fått i uppgift att sparka två vallare, det stämmer inte?

– Nej, absolut inte. Absolut inte.

Hur är din relation med Peterson?

– Jättebra. Jag har kontakt, inte dagligen, men... Jag pratar med honom och det är en jättebra kille.

– Jag har inget ont att säga om Jonas, inte alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer