Trots att Jonas Peterson (till höger) redan tvingats sluta, är Johan Sares nöjd med rekryteringen. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Förre längdchefen: ”Hade inte behövt sluta så här”

Uppdaterad
Publicerad

I april anställdes Johan Peterson som ny landslagschef på svenska skidförbundet.
Nu har han tvingats sluta.
Men Johan Sares, som var med och anställde Peterson, ångrar inte rekryteringen.
– Jag känner det inte som ett misslyckande, säger han.

När Jonas Peterson i april anställdes för att efterträda Rikard Grip som landslagschef var det Johan Sares som var längdchef på svenska skidförbundet, och därför en av de som var ansvarig för rekryteringen.

Men att Peterson redan nu tvingats lämna sin post, på grund av en schism med vallateamet, gör inte att Sares ångrar rekryteringen.

– Jag känner det inte ett som ett misslyckande, absolut inte. Jag tycker fortfarande att Jonas Peterson är ett bra namn för den positionen och en person som skulle passa in i den rollen, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Däremot ser jag det som ett misslyckande att det blivit som det blivit.

”Stort hjärta”

Sares var kvar som längdchef på svenska skidförbudet fram till i mitten av maj, och hann därmed bara vara Petersons chef i tio dagar. Men han fortsatte att vara ett bollplank till Peterson under våren och sommaren, och har därför varit medveten om att allt inte fungerat smärtfritt.

– Han har ett stort hjärta och engamenang. Han har jobbat väldigt hårt och träffat mycket folk och försökt att bilda sig en uppfattning om verksamheten på kort tid. Och jag har förstått att det har varit vissa utmaningar mot slutet. Men jag tycker inte att det hade behövt sluta så här.

Vad kände du när beskedet om hans avsked kom för ett par dagar sedan?

– Jag vart ledsen. Jag vart riktigt ledsen.

Hade du någon aning om att det var på väg åt det hållet?

– Nej, det trodde jag inte. Men jag hade förstått att det fanns utmaningar. Men jag trodde nog inte att det skulle sluta så här.

När du menar att du förstått att det fanns utmaningar, vad tänker du på då?

– Jag vet ju att de har tittat på organisationen, bland annat i organisationen kring vallningen som det ju stått om i tidningarna. Jag vet ju att han har haft ett arbete kring att få ihop den organisationen. Och jag vet ju att det har varit ett väldigt starkt gäng, och när Urban (Nilsson, tidigare vallachef) valde att kliva av, då förstod jag att det skulle bli svårt att få till det.

– Där har jag ju förstått att det har funnits vissa synpunkter.

Nöjd med rekryteringen

Trots att Peterson tidigt fick det jobbigt i relationerna så ser han inte att han, eller de andra i förbundsledningen, hade kunnat göra något annorlunda i rekryteringen.

– Jonas kanske inte kom in i ett helt optimalt läge, då det ju var flera personer valde att sluta. Så inkörningsperioden hade kunnat vara lite bättre. Men jag kan inte se att vi skulle gjort rekryteringen något annorlunda. Vi sökte ju en ledare som var van att leda större grupper, men ändå ha en knytning till skidsporten men inte så starka band med den närmaste skidfamiljen – och det tycker jag att vi hittade i Jonas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.