Jonas Peterson presenterades så sent som i april. Foto: Bildbyrån

Landslagschefen avgår – efter bara fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Sport får den svenska längdlandslagschefen Jonas Peterson lämna sitt uppdrag, efter endast fyra månader på sin post. En nyhet som förbundet bekräftar på sin hemsida.
– Vi har haft olika syn på hur vi ska utveckla verksamheten, säger tf längdchef Ola Strömberg till SVT Sport.

I våras gjorde längdlandslaget en ordentlig rockad bland ledarna. Bland annat lämnade Rikard Grip jobbet som landslagschef. In kom i stället Jonas Peterson.

Senare under våren lämnade både längdchefen Johan Sares och vallachefen Urban Nilsson sina uppdrag efter sju respektive åtta år.

Nu skakas landslaget av ett nytt avhopp. För Jonas Peterson har redan fått lämna sitt uppdrag, redan innan säsongen dragit startat.

– Det stämmer att vi har beslutat oss för att gå skilda vägar. Vi har lite olika syn på hur vi ska utveckla verksamheten och har bestämt oss för att det är bra att dela på oss, säger tf längdchef Ola Strömberg till SVT Sport.

Du vill inte gå in närmare i detalj var era åsikter skiljer sig?

– Nej, egentligen vill jag nog inte göra det. Jag tror jag behåller det mellan oss och Jonas.

”Inte hänt något dramatiskt”

Det ligger ingen schism bakom?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Vi har helt enkelt landat i att det är bättre att han gör något annat och att vi hittar en annan lösning. Det har inte hänt något dramatiskt.

Känner ni att det är en felrekrytering?

– Det är en relevant fråga, men man kan lika gärna ställa frågan till Jonas och fråga om det var fel av honom att hoppa på.

In istället för Peterson kommer Karin Ersson och Lars Selin, skriver förbundet på sin hemsida. Det står även klart att Anders Nieme tar över som vallachef efter Urban Nilsson.

– Han har jobbat i 13 år som vallare i olika roller, säger Strömberg.

Ny vallachef tillsatt

Förbundsdirektör Ola Strömberg tog över som tf längdchef när Johan Sares lämnade i våras. Huruvida Strömberg kommer ta över rollen permanent eller inte är oklart i nuläget.

– Vi bestämde oss för att inte direkt rekrytera någon ny på den posten. Vi ville utvärdera lite och se vilken kompetens vi behöver och om vi ska ändra om något. Vi har haft samma organisation och roller i sex, sju år och det var läge för lite rockader. Vi har inte bestämt oss exakt för hur länge jag har den här rollen eller om vi gör om.

29 mars: Efter tio år som landslagschef meddelar Rikard Grip att han avgår.

17 april: Damernas tränare Annika Zell, den enda kvinnliga tränaren i skidlandslaget, lämnar sin post bara ett år efter att hon börjat och motiverar avhoppet med att hon saknat de rätta förutsättningarna och att det då ”inte är roligt”. Förbundet gick senare ut och medgav att det inte blev som de hade hoppats med Zell.

10 maj: Drygt en månad efter att Grip tackat för sig gör längdchefen Johan Sares samma sak. ”Det har varit en helt fantastisk resa med längdlandslaget och skid-Sverige, men nu är det dags att gå vidare”, säger han.

23 maj: I ett pressmeddelande berättar förbundet att vallachefen Urban Nilsson avslutar sitt uppdrag: ”Jobbet som vallachef är något jag brunnit för i många år och det var inte lätt att bestämma sig för att sluta, men nu när jag gjort det känner jag mig nöjd och ser fram emot att fokusera på nya utmaningar”.

24 augusti: SVT Sport får uppgifter om att Jonas Peterson får lämna sitt uppdrag. Mycket riktigt så bekräftas nyheten. ”Vi har helt enkelt landat i att det är bättre att han gör något annat och att vi hittar en annan lösning. Det har inte hänt något dramatiskt”, säger förbundsdirektören och tf längdchefen Ola Strömberg till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.