Nytänd Hanna Falk siktar på pallen

Uppdaterad
Publicerad

Bytet från sprint till långlopp blev en perfekt nystart för Hanna Falk.

Med ny motivation siktar hon direkt på nya pallplatser.

– Jag tror absolut jag kan vara med och slåss om segrar och pallplatser i enskilda lopp, säger Hanna Falk till SVT Sport.

Efter 11 säsonger i längdlandslaget och däribland fyra världscupsegrar bytte Hanna Falk spår under våren 2021. Hon gick från att vara sprintspecialist till långloppsåkare. Det är ett byte mellan två ytterligheter men det förändrar inte förhoppningarna om inblandning i toppstriderna.

– Det handlar om att få till en bra grundform och sedan kunna spetsa till det till vissa enskilda lopp, säger Hanna Falk.

Och under sensommaren och hösten har hon fått flera fina besked. Bland annat en seger före Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren.

– Jo jag fick några bra race där. Det var viktigt att känna att jag gjort rätt saker och känna att jag var på banan träningsmässigt.

Ska åka de flesta loppen

Hon är en del av Team Lager 157 och har bland annat kollegor som långloppsstjärnorna Britta Johansson Norgren och Emil Persson.

-Det gör ju att varje pass blir kvalitetssäkrat och man kan hela tiden se hur man ligger till jämfört med dem, säger Hanna Falk.

Hon har under sin karriär i långa perioder kämpat med ryggproblem men hittills håller ryggen fint för stakning och långlopp.

– Det är definitivt bättre nu, men jag lägger också väldigt mycket tid utanför ordinarie träning på att hålla ryggen i form.

Tanken är att hon ska åka de flesta loppen i världscupen Ski Classics. Och det är med nyvunnen motivation hon tar sig an utmaningen.

– Jag kände direkt när jag bytte spår att det var inspirerande och motiverande. Jag ser fram mer mot allt i år, både tävlingarna och det runt omkring, säger Hanna Falk till SVT Sport.

HELA REPORTAGET MED HANNA FALK:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.