Samarbetet ska ge Sverige världens bästa skidor. Foto: TT

Nytt samarbete ska ge Sverige världens bästa skidor

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitetet och Sveriges Olympiska Kommitté ingår i nytt samarbete.

Målet är att få utveckla bättre skidor till längdskidåkningen.

– Vi skapar ett nytt innovativt och dynamiskt skid- och snölabb för att få fram världens bästa skidor.

Luleå tekniska universitet ska tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) påbörja ett samarbete kring prestationsutveckling inom idrott. Samarbetet har tre huvudspår: prestationsteknologi, prestationsanalys och materialoptimering.

– Den första delen av satsningen omfattar skidteknologi, ökad kunskap och utveckling av skida, belag, struktur och valla – men också kopplingen mellan teknik och prestation. Exempelvis kan mätningar med sensorer öka kunskapen om hur en skidåkare kan prestera maximalt beroende på förhållanden och utrustning, säger Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

”Oerhört positivt”

Det nya labbet omfattar en ny mätplats för den praktiska tillämpningen och en ny verkstad för valla och slipning av skidor i Lindbäcksstadion i Piteå. Rickard Larsson, förre vallaren i längdskidlandslaget, blir ny chef för den praktiska verksamheten.

Rikard Grip, som är generalsekreterare för Skidskytteförbundet ser positivt på det nya samarbetet.

– SOK:s och Luleå tekniska universitets satsning på teknologi och skidor är oerhört positiv, vi är mycket starka på material redan i dag men till framtida VM och OS ska vi vara bäst, säger Grip.

Hoppas driva längdskidåkningen

Längdchefen på skidförbundet, Daniel Fåhraeus, är hoppfull om att samarbetet ska hjälpa Sverige att förbli en av världens främsta längdskidnationer.

– Utvecklingen både inom material och träning går fort och denna satsning är viktig för att Sverige ska kunna ligga i framkant och fortsatt kunna driva längdskidåkningen framåt i dagens knivskarpa konkurrens, säger han.

ARKIV: Linn Svahn: ”Har varit en skithelg” (7 februari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.