Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olle Jonsson firar seger med masken och kullerbyttor Foto: Bildbyrån

Ovallade skidor gick vägen – doldis vann herrsprinten

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas sprintfinal blev en jämn historia. Men det var till slut prologvinnaren Olof Jonsson som gled ifrån övriga fältet på sina ovallade skidor och spurtade först i mål. Och firade med volter och ”masken” på snön.
– Jag valde ju att chansa litegrann, säger segraren om valladraget.

Det var till slut de två löparna som gått vidare på tid till finalen som gjorde upp om segern: Martin Bergström och Olof Jonsson.

Jonsson hade redan flera gånger om under dagen visat hur snabbt han gled ifrån de andra i nedförsbackarna och kunde med en distinkt spurt säkra förstaplatsen.

– Det har varit en sjukt spännande dag. Jag valde ju att chansa litegrann med ovallade skidor i prologen och det funkade bra så då var det bara att köra på, säger en lycklig Jonsson till SVT.

Men hans teknik på de ovallade skidorna var inte helt oproblematisk. Mellan vissa zoner i banan, så kallade teknikzoner, är det förbjudet att staka.

Firade med volter

– Jag var en sväng inne i juryrummet och fick en tillsägning. Men någon gång ska ju ”mors lilla olle” bli en bad boy, säger Jonsson med glimten i ögat.

Juryn bedömde ändå att Jonsson höll sig inom reglernas gränser med sin saxning i backarna och när förstaplatsen var säkrad firade åkaren med gymnastikkonster, både volter och den så kallade masken.

– Det är de (segergesterna) man har längtat efter att få bjuda på, så: äntligen! Det kom nu ganska spontant.

Olof Jonsson tävlar för Trillevallen och är något av en doldis i de större sammanhangen. Men 24-åringen har visat fin form i säsongsinledningen då han också vann fristilssprinten i Bruksvallarna förra helgen.

På tredjeplatsen slutade landslagsåkaren Johan Häggström. Calle Halfvarsson föll på eget grepp i saxbacken och försvann i semifinalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här såg det ut när Olof Jonsson vann sprinten i Gällivare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer