Fis sätter stopp för fluorvallan

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet, Fis, förbjuder alla vallor som innehåller fluor från och med säsongen 2020/2021. Det beskedet lämnade förbundet efter ett möte i tyska Konstanz under lördagen.

Beslutet kommer efter ett förslag från norska skidförbundet.

– Vi har antagit ett totalförbud från säsongen 2020/2021. Detta gäller inte bara så kallad C8-fluor, utan även för alla typer av fluor. Förbudet gäller inte bara för längdåkning, utan alla grenar inom Fis, säger Fis-styrelseledamoten Erik Röste enligt langd.se.

Beskedet från Fis är egentligen inte så oväntat: EU har sedan tidigare förbjudit försäljning av ett fluorbaserat ämne som används vid skidvallning från och med den 4 juli 2020.

Anledningen är bland annat miljörelaterad.

– Vi gör detta av tre skäl. Det finns en tydlig signal från FIS att vi inte vill använda produkter som visar sig vara hälsofarliga. Dagens beslut kommer också att sänka kostnaderna för längdåkning avsevärt. Miljöhänsyn är också en del av skälen, säger Röste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.