Marit Björgen var ambassadör för nystartade Ski Tour i Sverige och Norge i vintras. Foto: Bildbyrån

Sensationen: Björgen gör comeback i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen kommer att göra comeback i Vasaloppet nästa år. Det är dagens bomb i skidvärlden.

– Jag har saknat ett konkret mål att jobba mot, säger 40-åringen till NRK.

Världens mest meriterade vinterolympier lade av efter gulden i Pyeongchang 2018, men har känt suget att komma tillbaka.

– Jag har varit utanför sporten i två år och saknat ett konkret mål att jobba emot, säger Björgen som numera är tvåbarnsmor.

Vasaloppet

Hon kommer att ingå i Anders och Fredrik Auklands Team Ragde Eiendom och tränade med laget under dagen. Sex mil stakåkning på rullskidor stod på programmet och Björgen hängde med i tre innan hon gav sig med en blåsa i handen och känningar i en armbåge.

”Får inte dra på mig skador”

– Jag klarade att hänga med i tre mil och jag får ta det successivt och inte dra på mig skador så här i början, det gick bättre än förväntat även om jag har en del att jobba med, säger Björgen.  

Med superstjärnan på väg tillbaka i spåren höjs förväntningarna.

– Marit kommer att träna bra. Det blir mindre mängd än tidigare men inriktat på Vasaloppet. Vi vet vad som krävs för att vinna loppet. Hon har stora chanser att vara med i toppen, säger stallchefen Jörgen Aukland.

Det stora målet i vinter är Vasaloppet, men hon stänger inte dörren för starter även i italienska Marcialonga, ett annat lopp hon heller aldrig kört tidigare, eller på de norska mästerskapen.

ARKIV: ”Supervallaren” förklarar: Så gjorde jag med Björgens skidor (5 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet