Skidstjärnan Petter Northug stoppades i hastighetskontroll efter att ha kört 168 kilometer i timmen på en 110-väg. Foto: TT

Petter Northug mötte pressen: ”Jag behöver hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Skidstjärnan Petter Northug stoppades i hastighetskontroll efter att ha kört 168 kilometer i timmen på en 110-väg. Det ledde till att polisen genomsökte Northugs hem där man hittade kokain. Idag mötte Northug pressen för första gången sedan händelsen.
– Jag behöver hjälp, det har gått över styr, säger Northug.

Petter Northug, 34, inledde presskonferensen med att vara öppen om sitt missbruk.

– Det sitter långt inne att erkänna det. Jag har ett allvarligt missbruksproblem som består av alkohol, narkotika och piller i samband med periodvis hårt festande. Jag har inte tagit det på allvar och förnekat det. Konsekvenserna är att det har blivit väldigt allvarligt och omfattande, säger Nothug inför den samlade pressen.

– Jag har misslyckats igen och jag vill be om ursäkt till alla inblandade. Drogproblemet har uppstått gradvis sedan jag slutade som toppidrottare 2018. Jag har gjort mycket jag skäms över i jakten på spänning och intensiva upplevelser.

”Jag vill få en dom emot mig”

Den tidigare skidåkaren berättar att han har ställt in alla sina planer för hösten och fokuserar nu på att bli frisk.

– Jag har nått botten i livet och jag behöver hjälp. Jag är motiverad att göra allt för att ta mig tillbaka, säger han.

Northug misstänks för fortkörning, för att ha varit påverkad under färden och narkotikainnehav.

– Jag vill få en dom emot mig och jag kommer acceptera straffet, oavsett. Det är mitt eget fel och jag förväntar mig inga sympatier, säger han.

Han berättar också om hur det gick till då han stoppades och narkotikabeslaget skedde. Han menar också att han inte var påverkad då han stoppades.

– Jag var på fest tisdag kväll. Där tog jag alkohol och kokain. Men jag tog ingen kokain eller alkohol på väg hem från Trysil. Jag körde alldeles för fort. Jag utsatte andra för fara, säger han.

Körde över 200 km/h och filmade

Det var på torsdagskvällen som den norske superstjärnan stoppades av polisen.

– Jag är lättad att polisen stoppade mig. Jag körde över 200 kilometer i timmen på 80-väg. Jag var också tillräckligt dum för att filma det med telefonen.

Northug hade varit instruktör på en sommarskidskola för barn och unga i Trysil då han blev stoppad av polisen. Enligt Northug själv hittade polisen 40 000 kronor, kokain och sömnpiller i bilen.

Under presskonferensen sade Northug också att han aldrig har sålt narkotika och att första gången han provade kokain var i januari 2019.

2014 körde Northug rattfull och kraschade med sin bil i Trondheim och dömdes sedan till fängelse och böter. 2018 avslutade han sin aktiva karriär.

Torsdag 13 augusti: Norsk polis stoppar Petter Northugs bil på E6 söderut, nära Oslos flygplats Gardermoen, på grund av fortkörning. Hastigheten på Northugs bil, en Jaguar F-type med en toppfart på 322 kilometer i timmen, uppmättes till 168 på en del av motorvägen där tillåten maxhastighet är 110. Polisen misstänker även att skidstjärnan är drogpåverkad, Northug ombeds lämna både saliv- och blodprov och hans körkort beslagtas. Senare samma kväll hittar polis kokain i Northugs bostad vid en husrannsakan.

Fredag 14 augusti: Northug bekräftar händelsen på sitt Instagramkonto och 34-åringen skriver bland annat: ”Jag har begått ett stort misstag”.

Lördag 15 augusti: Norges idrottsminister Abid Raja (V) kritiserar Northug.

-Det är tusentals barn och ungdomar som ser upp till honom, vilket gör att han är med och sviker idrottens omdöme och inte är den förebild han borde vara, säger Raja till NTB.

Samma dag meddelar cykelstallet Uno-X att de avslutar sitt samarbete med Northug. Norges skidförbund och sportkedjan XXL, som också har avtal med skidprofilen, meddelar att de vill ha tid att värdera situationen.

Måndag 17 augusti: Norsk polis meddelar att Northug är brottsmisstänkt på tre åtalspunkter: fortkörning, drograttfylla och narkotikainnehav. Samtidigt ger Northugs advokat Halvard Helle en bild av hur hans klient mår.

-Petter har det tufft nu. Han är nere i källaren, säger Helle till norska VG.

Samma dag berättar norska TV2:s kanaldirektör Trygve Rønningen att Northugs programledarroll i tv-programmet ”Sverige mot Norge”, som han delar tillsammans med svenske skidlegendaren Gunde Svan, tonas ned. Programmet ska däremot sändas enligt plan, i svenska TV4 med start i september.

-Vi ser allvarligt på det som har hänt, säger Rønningen till sajten Kampanje.

Torsdag 20 augusti: Uppgifter i media gör gällande att Petter Northug bestrider anklagelserna om att han ska ha varit drogpåverkad i samband med att han greps för fortkörning.

-Petter kommer att ha ett möte med pressen i Trondheim på fredag förmiddag. Utöver det vill jag inte gå in på några detaljer, säger advokaten Halvard Helle till norska TV2.

Fredag 21 augusti: Petter Northug håller en presskonferens på ett hotell i Trondheim där han medger att har allvarliga problem med både droger och alkohol.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.