Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Petter Northug om längdsportens framtid: ”Självklart sviker publiken”

Uppdaterad
Publicerad

Norske skidlegendaren Petter Northug ser en ”skrämmande utveckling” för den traditionella längskidåkningen.

Och 37-åringen tror att Ski Classics går en ljusare framtid till mötes.

– Självklart sviker publiken när produkten inte blir spännande, säger han till SVT Sport.

Petter Northug har 13 VM-guld, två OS-guld och två totalsegrar i världscupen. På en presskonferens tidigare i månaden sade han att den traditionella längdskidåkningen står inför en ”skrämmande utveckling”.

För SVT Sport förklarar han nu vad han menade.

– Publiken, och sedan det uppenbara att vi behöver fler utövare och nationer i toppen. Det har varit mycket norsk dominans, speciellt på herrsidan. Det är klart att det inte är bra för sporten på lång sikt, säger han.

”Självklart sviker publiken”

Han menar även att publikfrågan är en utmaning, och att VM i Planica, tillsammans med några etapper i Tour de Ski inte varit några succéer.

– Och självklart sviker publiken när produkten inte blir spännande, så som det har varit de senaste åren.

– Man har ett jobb att göra och man har saker att jobba med inom Fis (Internationella Skidförbundet) om man ska uppnå den popularitet som fanns om man backar tio år tillbaka i tiden.

Varför har det blivit såhär, tror du?

– Det har nog att göra med att Norge fortsatt satsar stenhårt och har bra utövare som har blomstrat de senaste åren. Andra nationer måste göra jobbet för att ta upp kampen med Norge, framförallt på herrsidan.

Rådet: ”Skulle tjäna på att samarbeta”

I vintras gjorde Northug comeback när han körde Ski Classics. Långloppscupen är en stark utmanare till världscupen, tror han.

– Jag tror att långloppscupen har blivit populär för att många tycker det är spännande att kolla på lopp som man själv är en del av, och vara en del av ett stort sammanhang, där blir världscupen väldigt litet. Det är en fördel för Ski Classics, det är väldigt inkluderande.

Tror du att Ski Classics kommer ta över?

– Jag tror inte det tar över, men jag tror att skidfamiljen är så liten att man skulle tjäna på att samarbeta.

Kommande säsong av Ski Classics avslutas med Janteloppet, en tävling som Northug ligger bakom. Den går över tio mil i norska Hafjell i mitten av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.