Poromaa om pappan som oväntad vallare

Uppdaterad
Publicerad

William Poromaa slog till med karriärens första pallplats i världscupen i Lahtis förra helgen. Extra speciellt: Pappa Larry var på plats som vallare.

– Det är inget som man hade räknat med, att han skulle stå och valla skidorna den helgen, säger Poromaa till SVT Sport.

ARKIV: Poromaa efter första pallplatsen (27 februari):

Att namnet Poromaa klingar bekant är inte konstigt. Larry Poromaa tävlade i världscupen i slutet av 1980-talet, men hade ”oturen” att slå igenom samtidigt som Gunde Svan, Thomas Wassberg och Torgny Mogren.

De riktigt stora framgångarna kom därför senare. 2003 klev han in som vallachef för det svenska längdlandslaget och låg bakom flera av lagets guldskidor.

”Farsan var med”

2012 lämnade han landslaget, men under världscupen i finska Lahtis dök ”supervallaren” upp i den blågula trailern – och fick se sonen köra hem en tredjeplats.

– Det var riktigt kul, farsan var med och vallade. Mycket stämde och jag var väldigt taggad inför tävlingarna. Det var kul att det svarade, kul att få kliva upp på den där pallen.

Just att få göra det tillsammans med pappa, hur var det?

– Det är ju speciellt såklart, det är inget som man hade räknat med, att han skulle stå och valla skidorna den helgen. Det var ju bra tajming att tajma in det då.

Är det nu du har blivit ”Frälsaren från Fränsta” riktigt? 

– Ja, jag hoppas det. Det är väl inget jag säger själv, men om andra tycker det så är jag jättegärna det.

Vallachefen om nödlösningen

Att pappa Larry var på plats berodde på att det ordinarie vallateamet var ledigt efter en lång OS-period. Att alla var lediga – samtidigt som ersättarna var upptagna på U23-VM – händer nästan aldrig, berättar Sveriges vallachef Petter Myhlback för SVT Sport.

– Så jag fick ringa runt till lite folk som jag vet är kompetenta och duktiga.

En av de som fick ett samtal var alltså Larry Poromaa.

– De gjorde det fantastisk bra, de hade ju risiga förutsättningar också eftersom vi hade allt material i flygfrakten hem från OS.

Larry Poromaa, som var femma i Holmenkollens femmil 1986, är på plats även i helgen. Men bara som åskådare. Och mycket talar för att han får se sonen göra ett nytt topplopp.

– Jag känner ju själv att jag är där uppe och kan göra det. Det är bara att försöka tackla det. Jag har haft press tidigare också, det är inget som ska påverka negativt, säger Poromaa den yngre.

Senast en svensk herråkare klev upp på pallen i ”Kollen” var när Daniel Rickardsson vann 2014.

Det har ju gått ett par år sedan Sverige senast hade en herråkare på pallen här, kan det vara dags nu igen?

– Ja, det hoppas jag. Jag ska göra det jag kan. Det är ett bra läge, många norrmän och lite ryssar som är borta. Det talar för att man har bra chans.

KLIPP: Här tar Poromaa karriärens första pallplats i världscupen (27/2 – 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.