Foto: Bildbyrån.

Publikfiasko på VM: ”Fått halvera målet”

Uppdaterad
Publicerad

40 Jens Burman-fans kan inte ensamma skapa feber på läktarna.

Skid-VM i Planica har varit en enorm missräkning publikmässigt, medger arrangören som tvingats halvera sitt uppsatta mål.

– Vi vet inte varför det har blivit så här. Vi hoppades på fler utländska fans, fler norrmän och svenskar, säger presschefen Tomi Trbovc.

Det kan vara effektivt att möta besvikelse med humor.

Jens Burman har som de andra svenska VM-åkarna noterat den ovanligt tunna publiktillströmningen i Planica, och konstaterar torrt:

– Det är ju mer än det var i Oberstdorf i alla fall.

På VM för två år sedan härjade coronapandemin fortfarande, Tyskland var i princip helt nedstängt och läktarna i Oberstdorf var fyllda med pappdockor i stället för levande skidfans.

”Trodde på mer publik”

Riktigt så illa har det inte varit i Slovenien, men de tunnsådda sektionerna på längdstadion i Planica märks. Det kan inte ens Jens Burmans nedresta fanklubb på runt 40 personer från Åsarna ändra på.

– Jag trodde att det skulle vara mer publik, säger Maja Dahlqvist.

– Det är mest när man åker, att man hör sina egna tankar. Det gör man inte när det är världscup i Falun. Det är olika på olika ställen men jag trodde att det skulle vara mer nu eftersom det är ett mästerskap.

Det trodde även VM-arrangören. Tomi Trbovc är presschef för mästerskapet och erkänner utan omsvep att man hade mycket större förhoppningar om intresset.

Ett tag snackades det om en målsättning på uppemot 200 000 åskådare under hela VM, senare handlade det om 100 000–150 000.

”Fått halvera målet”

Inför torsdagen, med fyra tävlingsdagar kvar, hade totalt 37 600 personer betalat in sig på VM-området.

– Vi har fått halvera målet. Nu hoppas vi på kanske 60 000 totalt, möjligen 70 000. Vi får se, säger Tomi Trbovc.

TT: Vad har gått fel?

– Vi hoppades på fler utländska åskådare. Fler norrmän, fler svenskar, fler finländare. I höstas var det ganska bra uppbokat, men sedan började avbokningarna trilla in. Förklaringen från resebyråerna är att det har blivit dyrare att leva, det pågår en kris och ett krig, säger Trbovc.

KLIPP: Gunde Svan hyllar svenska damåkarna: ”Extremt imponerad”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunde Svan hyllar längdskiddamerna: ”Extremt imponerad” Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.