Vladmir Putin och Alexander Bolsjunov. Foto: TT

Putin: ”Bolsjunov loppets hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

Han var bedrövad efter femmilen.

Nu stöttas Alexander Bolsjunov av sin president.

– Han var loppets hjälte, säger Vladimir Putin.

Den osannolika dramatiken i femmilen i Oberstdorf har gjort att till och med Rysslands president Vladimir Putin engagerar sig. Enligt RIA Novosti har han skickat grattishälsningar till Alexander Bolsjunov.

Den ryske stjärnan blev tvåa sedan Johannes Hösflot Kläbo diskats för obstruktion, där Bolsjunovs stav bröts på upploppet.

– Bolsjunov var loppets hjälte, säger Putin enligt hans presstalesperson.

Eftersom Kläbo fråntogs guldet blev i stället landsmannen Emil Iversen världsmästare, och Simen Hegstad Krüger fick brons. På medaljceremonin vägrade Bolsjunov bära silvermedaljen runt halsen, men efteråt har han publicerat bilder på sitt Instragramkonto där han med ett brett leende håller sina fyra VM-medaljer – ett guld, två silver och ett brons.

Norges skidförbund kan fortfarande överklaga diskningen, men måste senast göra det i morgon, tisdag.

Bjuden till Bolsjunovs bröllop

Nästa helg avgörs säsongens sista världscuptävlingar, i schweiziska Engadin. Kläbo ska dit, men i nuläget är det oklart om Bolsjunov ska åka och möta norrmannen igen.

Det kommer de åtminstone göra efter säsongen. För den 24 april ska Bolsjunov gifta sig med Anna Sjerebjatjeva, och Kläbo är bjuden till bröllopet.

– Kläbo skämtade om att han ska jobba som servitör. Jag är ansvarig för att ordna visum, men jag har inte fått Johannes pass än, säger ryska landslagschefen Jelene Välbe till Sport-Express.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.