En glädjechockad Ragnhild Haga gratuleras av Tiril Udnes Weng. Foto: TT

Ragnhild Haga vann tät upploppstrid i första femmilen i Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

Ragnhild Haga blev den första historiska vinnaren i Holmenkollens femmil i fristil. Hon vann efter en våldsam spurtuppgörelse med Astrid Öyre Slind och Jessie Diggins. Hon tog även sin första individuella seger i världscupen.

– Det här är mitt bästa lopp sedan OS 2018. Det har varit så många tunga stunder, säger Haga.

– Jag hade som mål att kämpa om pallen. Att kunna vinna hade jag inte vågat drömma om. Det här betyder mycket för mig efter så mycket frustration, säger en rörd Haga, som bland annat kämpat sig på väg tillbaka från covid-19 i vinter, till SVT Sport.

Under gårdagen fick de svenska förhandsfavoriterna Ebba Andersson och Frida Karlsson lämna återbud på grund av förkylning.

– Även om inte alla av de bästa ställde upp är jag glad för att ha tagit chansen, säger Haga.

Slind, som förra helgen körde både VM-tremilen och Vasaloppet, var först in på upploppet i mittenspåret men blev passerad av Ragnhild Haga på den allra sista biten medan Diggins, offensiv och jagade bonuspoäng hela loppet, slutade trea.

Det var 32-åriga Hagas, OS-mästare på 10 km fritt 2018, första individuella seger i världscupen någonsin. Hon var väldigt känslomässig efter segern och tårarna rann när hon satt i snön. Haga kastade sig i armarna på den förra lagkamraten Therese Johaug, nu expert hos NRK.

Johaug: ”Har tårar i ögonen”

– Jag har själv tårar i ögonen. Det är stort, säger Johaug, som under många år var landslagkamrat med Haga.

– Hon var glad å mina vägnar och kanske, precis som jag, lite överraskad, säger Haga.

Moa Illar hade överlägsna skidor och gled ifrån alla andra utför. Vid skidbytet halvvägs efter 24,9 km på varv tre var svenskan först och fick med sig tyskan Victoria Carl medan resten av fältet stannade till och bytte skidor.

Ilar hade en lucka till Jessie Diggins, som tränat i Sjusjön i veckan, på 17,6 sekunder. Amerikanskan var ut som trea.

Ilar slutade 16:e medan Lovisa Modig blev 26:a och Linn Sömskar blev 27:a där 32 åkare kom till start.

– Det var helt otroligt vilka skidor jag hade, helt magiskt att kunna släppa 10-20 sekunder på toppen och känna att jag kunde glida ikapp. Sedan fick jag en svacka på varv fyra, säger Ilar.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.