VM-drottningens bror Fredrik Andersson efter femmilen i Holmenkollen: ”Jag är en idiot”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Andersson, lillebror till VM-drottningen Ebba Andersson, fick chansen att åka Holmenkollens femmil. Det blev en mardrömsupplevelse och han blev tredje sist efter att ha fått byta skidor på första varvet.

– Jag är en idiot, säger han besviket till SVT Sport.

Fredrik Andersson, som gjorde sitt andra världscuplopp för säsongen, valde finslip på sina skidor vilket inte gav tillräckligt med glid. Trots att det gick lugnt i den stora klungan, där 35 åkare var samlade efter det första varvet (8,3 km), var 24-åringen 35 sekunder efter näst sista åkare.

– Jag gjorde ett jävligt dumt beslut och valde fel skidor. För att sammanfatta det så är jag en idiot. Jag är ganska less, säger Andersson till SVT Sport efter tävlingen.

”Tack och god natt”

Han valde skidor fem minuter före start och kände att han behövde rätta till sitt misstag. Under loppet fick åkarna byta skidor en gång på de sex varven – Andersson var tvungen att lägga ut sitt kort direkt.

– Ska jag ha någonting med det här att göra så måste jag byta skidor direkt. Sedan började det att gå fort och då var det tack och god natt. Jag fick slita för mycket, speciellt när jag fick köra själv. Jag försökte att inte ge upp.

Fanns tankar på att bryta?

– Jag har lärt mig sedan jag var liten att inte bryta. Står man på startlinjen ska man gå i mål. Det var många som ville ha den här startplatsen.

Andersson slutade 34:a i det 36 man stora startfältet. Han var nästan tio minuter efter segraren Simen Hegstad Krüger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.