Foto: TT Nyhetsbyrån

Ribom äntligen frisk – firade med skumpa: ”Haft ren och skär otur”

Uppdaterad
Publicerad

Emma Ribom spåddes få sitt stora genombrott den gångna säsongen. Istället kantades vintern av sjukdomar. Nu är 24-åringen äntligen frisk och har inlett sommarträningen.

– Det känns som att jag har haft ren och skär otur. Som tuffast var det när jag åkte på corona efter Lahtis, säger Ribom till SVT Sport.

”Förkyld, Lillehammer, Davos, förkyld, magsjuk, OS, vc-pallplats i Lahtis, corona, SM hemma i Piteå, influensa.”

Så sammanfattar Emma Ribom den gångna säsongen i ett inlägg på Instagram.

– Det känns som att jag har haft ren och skär otur, det känns som att jag har åkt på allt. Jag har ju levt i en bubbla på grund av corona, men när samhället öppnades upp har jag varit som en tvättsvamp och sugit åt mig allt, berättar Ribom.

Men nu är, förhoppningsvis, sjukdomsdagarna över.

”Jag poppade en skumpa”

När SVT Sport når Ribom är hon på plats i Saxnäs och har precis dragit igång träningen igen efter att hon insjuknade i influensa.

– Jag är jättetaggad på en ny träningssäsong. Jag poppade en skumpa för att jag äntligen kan börja träna igen. Jag hoppas att jag får vara frisk och skadefri och får lite kontinuitet.

Hon beskriver vintern som en berg- och dalbana, men hittar samtidigt ljuspunkter från säsongen.

– Det har varit otroligt tufft att behöva stå vid sidan om. Men samtidigt är jag otroligt stolt över det jobb jag gjort för att studsa tillbaka. Det är helt sjukt ändå, med så många dagar borta gör jag min bästa säsong i världsupen under min karriär.

Ribom fanns bara med på startlinjen under tre världscuphelger, men där tog hon sig hela vägen till final i sprinttävlingarna. Även i OS fanns hon med i finalen, där hon till sist blev sexa.

– Det är en nivå jag inte varit på innan, det är jag stolt över. Också med tanke på utmaningarna jag haft med väldigt mycket sjukdom, det är rätt häftigt ändå.

”Corona är en lömsk sjukdom”

Allra bäst gick det i Lahtis i slutet på februari. Sverige tog en trippel med Jonna Sundling som segrare, Ribom som tvåa och Maja Dahlqvist trea. Men efter helgen insjuknade Ribom i corona. Hon beskriver den perioden som den tyngsta under säsongen.

– Då kände jag att jag börjat bygga momentum. Jag kände att jag var i fin form, jag såg verkligen fram emot fortsättningen. Corona är en så lömsk sjukdom. När jag insåg att jag skulle missa Drammen, Holmenkollen och Falun, då tog det kraft att att ladda om inför fortsättningen.

Många trodde ju att du skulle få ditt stora genombrott den här vintern, att första segern kanske skulle komma, är det nästa säsong det händer?

– Ja, det får dröja lite till. Det känns som att jag har haft många tuffa år. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Det är klart att jag drömmer om en seger, absolut. Det är något jag kommer att jobba för.

KLIPP: Därför har Frida Karlsson inte sett OS-loppen i efterhand (23 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.