Foto: Bildbyrån

Ribom snabbast i kvalet – Dyvik utslagen

Uppdaterad
Publicerad

Emma Ribom fortsättar att visa bra form. I Ruka vann hon sin första världscupseger och i dag var hon snabbast i sprintkvalet i Lillehammer.

– Jag är väldigt glad över mitt kval. Jag har ju slitit med prologer förut så det här är riktigt bra för mig, säger svenskan till SVT Sport.

Moa Ilar, som ersatte Frida Karlsson,  gjorde ett riktigt fint kval och blev 11:a.

Fyra av sex svenskor tog sig vidare bland de 30 som får åka kvartsfinal.

Dyvik missade – chockad själv

En som missade oväntat var Anna Dyvik, som bara blev 38:a, drygt tio sekunder bakom Ribom.

Hon var själv chockad när hon såg tiden.

–Känslan var bra, så jag vet inte vad som hände, jag blev jätteförvirrad och tänkte – va jag fattar ingenting, säger Dyvik till SVT Sport

– Jag kände mig snabb och rapp och tänkte, jäklar va bra jag sätter tekniken och jag har tryck i benen. Om det går dåligt brukar det kännas dåligt, fortsätter en mycket förvånad Dyvik.

Fiasko för herrarna

De svenska herrarna stod för ett riktigt dåligt kval. Bara en svensk åkare är vidare, Edvin Anger 7:a.  Fem svenskar utslagna däribland veteranen Oskar Svensson.

– Jättetråkigt. Inte alls vad vi hade väntat oss idag, säger Svensson till SVT Sport.

Ena av de andra som åkte för långsamt, Emil Danielsson var mer direkt i sin analys av svenskarnas resultat.

– Pinsamt, bedrövligt. Fruktansvärt dåligt är det, säger han till SVT.

Johannes Hösflot Kläbo var snabbast i kvalet, 3,69 sekunder före Anger, som var mycket nöjd med sitt kval och nu ställs mot tuffast tänkbara motstånd i kvartsfinalen där han möter Kläbo och fransmannen Chanavat.

– Jag är inte här för att åka ur i en kvartsfinal så jag vet att det gäller att åka i något av de första heaten, säger Anger om valet att gå i det första tuffa heatet.

Om skidorna har spelat in i de dåliga resultaten för övriga svenskarna vet inte Anger men han har sina aningar.

– Jag vet inte riktigt hur det var med materialet, säger Anger, som menar att alla sex svenskar borde kunnat ta sig vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.