Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rickard Noberius ny landslagsläkare Foto: Bildbyrån

Rickard Noberius ny landslagsläkare

Uppdaterad
Publicerad

Jan Wall hoppade av sitt uppdrag som landslagsläkare bara efter ett år.

Nu är det klart att Rickard Noberius tar över rollen, där han hoppas kunna arbeta vidare med utmaningen kring utmattning, återhämtning och energibalans – där bland andra Frida Karlsson varit drabbade.

– Det är en väldig viktig del att se till, säger han till SVT Sport.

SVT Sport kunde i början av maj avslöja att landslagets huvudläkare Jan Wall lämnar sitt uppdrag efter bara ett år.

– Jag har klivit av på grund av för mycket jobb till för liten ersättning, skrev han till ett sms till SVT.

Nu har förbundet gjort klart med Walls ersättare. Det blir den förre elitskidskytten Rickard Noberius, 47, som tar över som ny medicinsk ansvarig och läkare för längskidlandslaget.

”Lite överraskande”

– Det kändes jätteroligt och inspirerande att få chansen att göra ett sådant uppdrag för ett så fint lag som det handlar om, säger han till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Jag blev förstås väldigt glad för frågan. Det var lite överraskande, jag hade inte förväntat mig att få frågan, säger han.

Noberius ska, precis som Wall, jobba deltid och har ett kontrakt som sträcker sig fram till 2026.

– Utifrån min situation, där vi haft långa diskussioner med Anders Byström och de andra i teamet, vi ska försöka att lägga upp ett arbete så att det blir en lagom belastning utifrån de 50 procenten. De är de 50 procenten jag har möjlighet att lägga ned i dagsläget och jag tror att jag vi har en gemensam tanke där för att kunna få det att fungera på ett bra vis.

Hur fördelningen av arbetstiden kommer att se ut under tävlingssäsong är inte klart än.

–  Vi är väldigt nöjda med att få in en välutbildad, kunnig och erfaren läkare som dessutom själv varit elitaktiv. Rickard har alla förutsättningar för att kunna jobba tight med landslaget och de aktiva. Nu får vi en långsiktig lösning som känns hållbar och intressant, säger landslagschef Anders Byström.

Vill se balans i utmattningsfrågorna

En stor utmaning inom det medicinska området har gällt återhämtning, energibalans och utmattning. Kvinnliga längdskidåkare som Ingvild Flugstad Østberg och Frida Karlsson har varit drabbade, bland andra.

– Det är en väldig viktig del att se till. Det handlar om att ha en bra hälsa, att ha en bra medicinsk nivå och att ha balans i allt.

Noberius ser därför fram emot att ta del i skidförbundets och Mittuniversitets projekt ”Den hälsosamma skidåkaren”.

–  Man försöker komma åt kärnan till problemen och försöker att hjälpa i bästa möjliga mån. Det är naturligtvis ett område där jag som medicinskt ansvarig kommer involveras, och det känns väldigt bra, säger han.

– Jag kommer fokusera på helheten, att de ska ha en bra hälsa både under sin aktiva karriär men även efter sin aktiva karriär och då ingår det här som en komponent i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.