Röthe vann dramatisk spurtuppgörelse

Publicerad

Efter ett spurtdrama vann Sjur Röthe skitathlonen över 30 km. Han var en tiondel före Alexander Bolsjunov som närmade sig starkt på upploppet. Martin Johnsrud Sundby fick med sig ett brons.

– Jag är otroligt glad. Det är svårt att beskriva känslan. Jag hade enorma skidor i dag, säger Röthe till SVT Sport.

Röthe fick en perfekt resa bakom Sundby och Bolsjunov.

– Det passade mig perfekt att Martin ryckte och att jag kunde hänga på Bolsjunov. Det viktigaste var ändå att det blev ett norskt guld. Jag passade på att sjunga med i nationalsången eftersom det inte händer så ofta, säger Röthe.

Det var Bolsjunov som styrde loppet från täten större delen av loppet. I den sista backen stötte Sundby och fick en liten lucka på toppen. Bolsjunov och Röthe var tätt bakom och kunde glida ikapp och in på upploppet var Sundby först men Röthe hade ett bättre läge från slipstream och kunde avgöra.

– Jag är väldigt nöjd. Jag gick för guldet och gjorde det jag kunde, säger Sundby efter sitt brons.

Röthe funderade på att lägga av förra året

Röthe funderade på att lägga av förra året efter stora problem med en reumatisk sjukdom, som yttrade sig i svåra ryggproblem.

– Jag kände att det var all in som gällde i förberedelserna till VM: Antingen skulle det gå väldigt bra eller så fick det brista, funderar Röthe.

Jens Burman var offensiv och fick med sig en tiondeplats, hans bästa insats för säsongen.

– Kroppen svarade bra, jag kände mig pigg, och skidorna fungerade också. Jag får vara nöjd, säger Burman till SVT Sport.

Daniel Rickardsson gjorde också ett lopp i framkant av vad som visats i vinter och slutade 15:e.

Iivo Niskanen blev fyra och knäckte staven efteråt.
– Jag hade kramper och inget kvar i kroppen. Det var ett svårt lopp men jag kunde inte hänga på. Jag blev fyra men var ändå ganska långt ifrån. Nu får jag ladda på hotellet, säger finländaren som ska köra sprintstafetten i morgon. Han råkade ut för en incident där en serviceman knäckte en stav under den klassiska delen, där han har sin stora styrka.

Kläbo tidigt avhängd

Vid varvningen och skidbytet efter 15 km var sju åkare loss: Clement Parisse, Sjur Röthe, Andrew Musgrave, Iivo Niskanen, Alexander Bolsjunov, Martin Johnsrud Sundby och Alexej Poltoranin.

De starka norrmännen Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen, uttagna i morgondagens sprintstafett, var nästan halvminuten efter halvvägs. De paråkte och var 4,5 minuter efter täten som 30:e och 31:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer